Rainbow Ligfietsen Lyric

De Lyric een compacte semi-lage ligfiets, snel en wendbaar.

Ligfiets met een korte wielbasis, gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als de Longo.

Vlot, levendig rijgedrag en een brede inzetbaarheid.

Zowel met bovenstuur als onderstuur leverbaar.

Prijsindicatie: vanaf 1795 euro

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

bertb op ma 06 nov 2000 om 00:00

Heerlijk fietsje. De indirecte besturing maakt dat je met een relatief smal stuur zeer accuraat kunt sturen. De instap is zeer laag en dus comfortabel. De standaard is bij deze fiets geen optie, maar standaard! Afwerking is zeer esthetisch (niet gelast, maar hardgesoldeerd). Qua prijs zit ie op de hoogte van de Challenge Serie, en dat lijkt mij volledig terecht. Alleen jammer dat ie tot nu toe enkel in staal geleverd wordt. Ook iets vervelend is dat ie moeilijker aan de hand te leiden is: hiervoor is een bovenstuur of een hogere fiets handiger. Voor mij de fiets die het dichtst bij m'n droomfiets komt...

lighans op ma 06 nov 2000 om 00:00

Reactie op voorgaande schrijven: Hij is ook verkrijgbaar met bovenstuur.

(Niet langer geregistreerd) op ma 09 okt 2000 om 00:00

Op de opendag van Twigt heb ik geruime tijd op de Lyric kunnen fietsen. Het is een heerlijk fietsje. Na afloop uiteraard andere fietsen geprobeerd. Wat opvalt is dat dan de Longo (het broertje van deze fiets, maar dan met langere wielbasis) stabieler op de weg ligt. De fiets is wel aan de dure kant, omdat de kale uitvoering bijna 3000,- gulden is en hele basale elementen daar niet bij in zitten: verlichting, spatborden, bagagedrager, standaard etc. De schijfremmen werken perfect, maar die zijn ook niet standaard. Ik zou graag meer ervaringen horen over de Longo en de Lyric. Met name voor gebruik in woon/werk verkeer.

(Niet langer geregistreerd) op do 12 apr 2001 om 00:00

Dit weekend even op dit ding rond gereden . Moet zeggen ,zag er leuk uit in de winkel, mooie lak , strak design ,leuke afwekingdetails (koplamp in de framebuis) .Kon dus de verleiding niet weerstaan Manu , mag ik effe ? Ja , Gerrit ... Het onderstuur is effe wennen : dat duurt ongeveer 10 seconden . En dan bollen : wendbaar ?, ja , vinnig ook , lekker licht ,perfect M5 zitje en nog geveerd ook. Wat moet een mens nog meer ? Mijn tai zal wel sneller zijn denk ik en ziet er ook meer racy uit , maar voor mensen met een wat lager testosteron gehalte zeker te overwegen . Dit wordt dus niet mijn 2de fiets . Gerrit die soms al eens op de Jester pagina rond hangt ... en de Quest natuurlijk ,nee ,toch wat te zwaar ... Tja zo'n lichtgewicht trike voor in de winter misschien, iets a la Greenspeed GLR of Trice Micro . Toch te duur , en je zit nog altijd onbeschermd . Zou Paul dit lezen ? PS : tip voor mijn Nederlandse medeligger die geen dealer in de buurt heeft : bij "De Ligfiets" in Antwerpen staan er 2 , gratis te testen En ook Hurri's en Shockproofs en Taifuns en Jesters... "Vlaanderen komt dichterbij met elk nieuw seizoen..."

(Niet langer geregistreerd) op di 16 okt 2001 om 00:00

Wat een fiets, die zwarte Lyric met bovenstuur. Als fotograaf moest ik hem met div. modellen erop op de gevoelige plaat vastleggen. Wat direct opvalt is dat-ie ontzettend mooi gebouwd en afgewerkt is. Heb ik wel eens anders gezien. Wat me ook opviel was dat de twee modellen (niet erg sportief aangelegd) er na een tweetal onhandige wegrijpogingen inderdaad op wegfietsten en er nog duidelijk plezier in hadden ook. "Ga er zelf ook maar eens een lange tocht op maken", had mijn klant gezegd. Omdat ik niet al te groot ben (1.73) moest de ketting aardig wat ingekort worden. Hoewel ik zelf al duizenden plezierige kilometers op andere ligfietsen heb afgelegd was deze fiets een echte openbaring: je voelt dat je op een supersnel brok techniek zit, waarmee je toch nog veilig de Randstad kunt doorkruisen. Voor de foto's moest er ook een tassenset op (beschikbaar gesteld door Twigt) en ook hiermee ziet-ie er nog steeds super uit. Komend weekend wil ik hem op een wat langere tocht (Hoek v.Holland - Munster dld) en met volle bepakking uitproberen. Als -ie dan nog steeds goed bevalt, weet ik al wat mijn nieuwe fiets gaat worden. Martin

(Niet langer geregistreerd) op za 22 feb 2003 om 00:00

Sinds augustus 2000 in het gelukkige bezit van dit beest! Met onderstuur, 3x8 versnellingen en 2 schrijfremmen. Nu 1450 km op de teller. Ik gebruik m vrijwel dagelijks woon-werk (2x18km). En dat gaat uitstekend. Het is een snelle, comfortabele fiets met relatief weinig onderhoud. Je kunt m zwaar bepakken (2xbanaan Radical-large) en dan nog rijdt ie uitstekend. Het zit m vooral in de uitstekende wegligging. Ook de lighouding vind ik prima, vooral als ik m niet al te vlak afstel. Rijden en remmen ok. In Amsterdam karren is geen punt. Uitgerust met Airzound en brilspiegel (zie 'accessoires') dan tenminste. Wendbaar, snel sturend. Goed overzicht over het verkeer. Lekker. Op vakantie gaat t ook. Naar Bonn met n groep blijkt zn snelheid en ook de wendbaarheid. Je houdt controle ook als je even door t gras gaat en in de groep invoegt. Top. De meeste kilometers maak ik met dagtochten, altijd met de radaical toptas (L- eigenlijk te groot) gevuld. Lekker toeren. Prima te doen in weer en wind. Eerlijk is eerlijk ook even de mindere puntjes. 1. Ik had een breukje op de lasnaad onder t zadel. Is netjes gefixed door Rainbow en hij (aardige kerel trouwens) heeft m nu zo stevig dat ik deze eeuw geen problemen meer voorspel. Overigens is de lasnaad verbeterd en geeft ie n garantie van 5 jaar op t frame. 2. De eerste tijd wat gemuts gehad met de magura-clara remmen. Al na een paar maanden deden de handles hun werk niet meer goed. Bleek n nieuw modelletje van magura en niet goed getest. Hoezo je goede naam op t spel zetten ? Allemaal netjes vervangen door magura en de liggende holander. Service dus. 3. Ook ging t eerste jaar de remblokjes vrij snel (2000km) op. Nu is dat minder en doe ik er 4-5000 km mee. 4. Het enige nadeel qua rijden is dat je niet door de sneeuw kunt karren. Meer dan 5 centimeter dan, nadat er brommers sporen hebben getrokken. Op een klein laagje nette rechte sneeuw kon ik deze winter gewoon karren. Das beter!

George_S op wo 16 mei 2007 om 00:00

Al weer zes en een half jaar trap ik op de Rainbow Lyric , met onderstuur, rond. Een heerlijke fiets, zo heerlijk dat ik er zelfs twee heb. Bij de eerste fiets wat aanloop probleempjes. De tweede fiets is eigenlijk hetzelfde op een paar kleine dingentjes na. Het nieuwe model is iets verandert, zag ik bij één van de ligfietsspecialisten, de buis voorbij het balhoofd is ietswat gebogen, wat ik wel jammer vindt want hij ziet er eigenlijk wel lekker strak uit.In het kort gezegt ben ik zeer tevreden over de twee Lyric's. De fiets ligt lekker, trapt lekker en oogt leuk. Inmiddels wel al enige dingen verandert. Onder andere balhoofd en de magura schijfremmen vervangen voor de deore van shimano en SPD-pendalen. Voornamelijk gebruik ik de fiets voor forensen, iets meer dan 60 km heen en weer.Alleen met sneeuw ben ik genoodzaakt een ander vervoermiddel te nemen omdat de fiets er niet doorheen wil, gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Inmiddels trap ik ook nog wat kilometers weg met de twee kleintjes in de kinderkar achter de fiets. Ook hun vinden de Lyric geweldig maar nog meer dat we ergens heengaan.

(Niet langer geregistreerd) op ma 24 mrt 2003 om 00:00

Om maar met de deur in huis te vallen dit is een lyris fietsje het frame is zeer stijf en de fiets kwispeld bijna niet,en deze fiets is met onderstuur. Met mijn lengte 174 cm komen mijn voeten niet tegen het voorwiel aan(bij hurrie wel). Hij is zeer stabiel en redelijk snel,de vering achter is met mijn gewicht 85 kg op de laagste stand te zacht spatbort raakt dan achterrack,dus 1 standje hoger gezet,verder heb ik er een geveerde voorvork ingezet zodat je ook over slecht wegdek stevig kan doorjakeren. De wentbaarheid is voor een onderstuur uitstekend. Ziting is goed in te stellen zeer plat en rechter op. De fiets heb ik weg gedaan omdat ik meer snelheid wil,het zal dus een lage racer worden. Ik heb er ongeveer 1000 km op gereden.

Woefbeer op di 02 mei 2006 om 00:00

Na zo'n 1500 km op mijn matrode Lyric met onderstuur wordt ik met de dag lyrischer!. Wat een geweldige fiets. Ik heb de achterveer keihard staan . Het beinvloed het confort niet en geeft een lekker sportief gevoel. Ik heb wat extra spulletjes opgezet, een grotere drager met zijsteun, natuurlijk SPD pedalen, een voorderailleur met drie voorplaten en een heel mooie beschermplaat bij Rainbow zelf laten plaatsen. Dat bezoek op zich was al een feest, de mensen van Rainbow te leren kennen en ook zeker de vakmanschap. Hier worden met liefde ligfietsen gemaakt. Verder een openschuimzitje met Nasca hoes. Tegenwoordig heeft Rainbow een nieuw prachtig zitje, maar dat zat op deze (demo) fiets nog niet. En dat oude zitje vond ik niet prettig. Ik heb op aardig wat ligfietsen gereden, maar deze is zonder meer de fijnste. Ik snap eigenlijk niet dat er in mijn ogen zo weinig aandacht voor deze fiets is. Je krijgt wel eens de indruk dat er alleen maar Hurries en Fiero's bestaan! Terwijl deze superstrakke fiets veel mooier is, een sportiever opbouw heeft, trapas hoger zit ten opzochte van de zitting. De fiets is ook prachtig uitgebalanceerd. Ik heb een Wizard gehad waar je elke bobbel als een knal in je voorwiel voelde, hier heb je bij de Lyric totaal geen last van. Ik zou persoonlijk geen voorvering op deze fiets willen hebben. Het schakelen gaat als boter, de afwerking is top, ik kan heel bewegelijk sturen met het onderstuur (er is ook een versie met bovenstuur) en is verder stabiel bij rechtuit. Ik was in het begin een beetje huiverig voor een lage fiets in de stad (Rotterdam, een redelijk fietsvriendelijke stad), kwam van een 26 inch Optima Orca, maar na een korte gewenning valt me dat helemaal niet meer op. Wat blijft is het veel grotere "kickgevoel" van zo'n lage fiets. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Ik heb zowel het frame als de stoel op de laagste stand en kan nu geen bidonhouder op de voorgeboorde gaten op het frame zetten. Ik twijfel nog om dit maar onder de zitting te doen, hoewel mijn toptas van 10 liter eigenlijk ook wel voldoet. Als je je frame in het laagste gaatje zet, houd er dan rekening mee dat je een stukje van je ESGE standaard moet afzagen, anders staat hij niet meer. Maar jongens wat ben ik blij met dit raspaardje. Hij versnelt als de beste en dan heb ik nog maar gewoon Slicks banden. Wie weet wat er met stelvio's nog in zit. Deze fiets is echt geweldig! Ech wel... Inmiddels weer 1500 km verder, de fiets verveelt maar niet, alles werkt nog steeds 100 %, nog geen 1 lekke band en nog steeds dat lekkere gevoel als je de Lyric uit de berging haalt. Elk ritje is gewoon weer een avontuur. Onderhoud; tot nu ketting schoonmaken en smeren, en natuurlijk een doek over zijn matrode huidje met een polish. Hij behoort gewoon mooi schoon te zijn en tip top in orde. Mijn liefde voor deze fiets is er alleen maar groter op geworden. Weer een dikke 2000 km verder, 1(!) lekke band gehad, nota bene mijn voorband die er veel beter uitziet dan mijn achterband. Verder nogal vroeg mijn ketting moeten vervangen, bij navraag bij Rainbow bleek het om een vroege verzinkte versie te gaan. Onderhoudsvriendelijk maar zeer kort van levensduur. Gelijk mijn cassette vervangen door een racecassette (12-23), wat fiets dat fijn in Nederland. Ik loop er nog over te dubben er ook een racederailleur op te zetten, deze slepen niet zo vlak over de grond. Aan de andere kant schakelt de oude nog steeds als een zonnetje dus...Gelijktijdig met de constatering van de versleten ketting bleek tijdens een tochtje dat mijn voorremhendel lek te zijn. Deze goedkoopste magura remde altijd als een zonnetje, maar ik kan er zelf geen onderhoud aan plegen. Met een bevriende fietsenmaker hebben we de magura's vervangen door Vbrakes die voor mij ook goed voldoen. En die kan ik wel maken als er wat aan zou zijn. Geen echte update dus, maar het remt uitstekend en als klein voordeel met gevoel. Want dat hebben hydraulische remmen niet, geven je geen feedback. Al met al na 5000 km dus ineens wat onderhoud maar in mijn ogen niet buitensporig. Mijn buitenbandje (s lick)welke ik uit voorzorg een jaar geleden had aangeschaft ligt nog steeds te wachten totdat de achterband echt versleten raakt. But why fixed it when it aint broke? Ik heb nog geen spatje roest kunnen ontdekken, de lak is nog (heel)mooi en de fiets rijdt nog steeds als een droom. Op mijn tweede Rainbow, de Lyra ook al een kleine 3000 km gereden, maar als je diep in mijn hart kijkt heeft de Lyric toch wel een streepje voor. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die zowel op de oude versie van de Rainbow hebben gereden als op de nieuwe en wat hun ervaringen zijn. Inmiddels heb ik mijn eerste vakantie tocht met de Lyric gemaakt. Met de nachttrein naar Basel en vandaar uit weer terug naar ’s-Hertogenbosch, steeds de Rijn volgend. Het bleken 950 kilometers te zijn geworden over soms bar slechte fietspaden en over hele stukken onverhard. Ik heb de fiets voor de reis weer tijdelijk voorzien van een bergcassette, heb toch maar uit voorzorg twee nieuwe S-licks gemonteerd en heb een groter zitje gemonteerd (laten doen). Als tassen heb ik twee waterdichte kanozakken gebruikt die ik met spanbanden aan de zijkant van de drager had bevestigd. Een goedkope en perfecte tassen set. Mijn matje, slaapzak en fleecetruien in een waterdichte weekendtas dwars bovenop. De fiets heeft zich voorbeeldig gedragen, stuurde nog net zo strak en dat met die camping bagage. Ik heb kuilen gezien en meegemaakt, de Lyric heeft meer klappen te verwerken gehad dan op al zijn reeds 5500 km ervoor. Ik heb voor de vorm na een dagje regen de ketting wat ingespoten en de geleidewieltjes met wat dikkere olie behandeld, maar echt nodig was dit niet. Ik heb zelfs geen lekke band gehad en dat wil wat zeggen hoor, met al die scherpe steentjes en belachelijke Duitse fietspaden met stoepranden. De fiets is zo mogelijk nog meer in mijn achting gestegen en ook over de S-licks heb ik niets dan goeds. In 8 dagen was ik weer thuis, een gemiddelde van 120 km per dag, met als uitschieter de laatste dag onder zeer hete omstandigheden 160 km. Eigenlijk sta je na zo’n dag zonder pijn van je fiets, goed je bent wel wat moe, maar probeer dat eens op een randonneur. Het merendeel van de dagen was de wind tegen en ik kwam uiteindelijk op een rijdend gemiddelde van 18,5 uit. Dat is dan inclusief al die onverharde paden en steden. Op de lange doorgaande stukken reed ik meestal zo rond de 20 km p/u. Daaronder kwam ik niet. Voor een stokoude man van 50 jaar met een zwaar beladen fiets helemaal niet slecht. Na een jaar ga ik weer met de Lyric op vakantie, kilometerstand rond de 8000 km. De tocht langs de Donau zal zo'n 1100 km bedragen. De fiets heeft me in dot jaar geen enkel probleem opgeleverd, op een na 2750 km lekke band na. Hij fiets, schakelt en rijdt nog net zo strak als toen ik hem kocht. Voor de vakantie de bergcassete er weer op, een goedkoop kleiner crackstel (voor mountainbikes) gemonteerd, omdat er nu ook wat geklommen gaat worden. En met bagage wil ik een hoge trapfrequentie aan kunnen houden om mijn knieen te sparen. Ik ga er weer vol vertrouwen mee op pad! Ze weten hoe ze een ligfiets moeten bouwen, daar in Aalten!

petoko op wo 09 feb 2005 om 00:00

Rainbow Lyric, één van de dealers schreef eens in een aanbeveling over dit super voertuig "Waarschijnlijk is dit de meest ondergewaardeerde ligfiets" ik ben het daar volkomen mee eens.Als je nog maar net van start bent op de Lyric voelt het al als of je nooit anders hebt gedaan dan fietsen op zo'n licht lopend karretje.Dit schrijf ik nu, na bijna 11 maanden bezitter en berijder van de Rainbow Lyric, maar voor het zelfde had ik dit ook na de eerste dag kunnen schrijven. De teller geeft nu bijna 10.000 km aan en vanaf de eerste kilometer is dit een verademing, na de tienduizenden kilometers op een racefiets, ondanks m'n lofuitingen in het verleden over de racefiets, valt alle comfort van een racefiets in één klap weg t.o.v. de Rainbow Lyric. Hij zit voortreffelijk, rijdt soepel, stuurt enorm, weinig onderhoud,veilige verlichting in één woord een wonder op wielen. Voor meer ervaring (met foto's), kijk op http://home.quicknet.nl/qn/prive/pekoo/

(Niet langer geregistreerd) op ma 15 nov 2004 om 00:00

Na enkele jaren geforensd te hebben op een Focus Comfort vond ik het tijd worden voor een wat sneller model. Op de probeerbaan bleven al snel twee fietsen over: Nazca-Fierro en Rainbow-Lyric (nieuw model).De keuze is gevallen op de Lyric omdat hij strakker aanvoelde, de kettinglijn er logischer uitzag. Dus bij ACE-Winterswijk deze fiets aangeschaft. Opgewaardeerd met SPD, hydraulische remmen en een SON-naafdynamo. Na een korte gewenperiode, vooral het stuurgedrag was anders, niets dan lof. Strak, uitstekend zitje, snel. De gemiddelde snelheid steeg spontaan met ongeveer 5km. Eén dag voor de service beurt knapte de "O"-ring van het extra kettinggeleidewiel. Bij ACE was de juiste ring niet op voorraad. Geen nood op de terugweg even langs Aalten. Bij Rainbow werd er meteen een nieuw wieltje gemonteerd."Service" dus. Tom Huijink

(Niet langer geregistreerd) op zo 23 okt 2005 om 00:00

Sinds voorjaar 2004 heb ik op een rode Lyric met onderstuur gereden. Standaard banden(Vredestijn S-Licks)Dat jaar reed ik ongeveer 960 km en nu stond de teller al op 4500(sinds Pasen). Ik had een met onderstuur. Standaard voorbladen vervangen door een groter voorblad. Kettingloop toen wel aangepast. Er zat ook een naafversnelling op naast de gewone achterderailleur. Ik forens 30km per dag en dat ging op de Lyric fantastisch! Ik had voor de onderstuur versie gekozen, want dat vond ik meer het het ligfiets gevoel. Onderstuur is misschien even wennen, maar je hebt een heerlijk vrij gevoel. De Lyric is inderdaad een snelle en wendbare fiets(works as advertised). Ik reed zonder problemen een overall gemiddelde tussen de 30-31 km/u bij een matige wind ongelijk welke richting. Dit was dan van deur tot deur incl. stoplichten, rotondes en noem maar op. Kruissnelheden tussen de 31 en 34. Hoogste snelheid ooit gehaald op deze Lyric is 46.7 km/u(wind mee). Nu het wat donkerder wordt had ik ook veel aan mijn SON naaf dynamo. Geeft weinig snelheidsverlies. Ik was van plan dit najaar een AZUB windshield te monteren tegen de regen. Had 'm ook al in m'n bezit, maar helaas is mijn dierbare Lyric kort geleden gestolen toe 'ie naast de ligfietswinkel stond geparkeerd. Ik had 'm niet op slot gedurende zo'n tien minuten. VET pech, maar de waardering voor deze fiets is er niet minder om. Deze fiets heeft in woon-werk verkeer flink op z'n donder gehad(met 30 over hobbels en bobbels) maar gaf geen krimp! Af en toe een lekke band, that's all. Echt een klasse tourfiets en ik mis 'm!!!

(Niet langer geregistreerd) op ma 23 jan 2006 om 00:00

Na maanden van wikken en wegen -lezen, luisteren, kijken en nog eens lezen- toch besloten te gaan voor een ligfiets. En wel een met onderstuur, want als ik wil ligfietsen, dan wil ik ook ondersturen. Na het speurwerk waren er twee opties, een hurri of een lyric. Na op allebei te hebben gefietst is het de lyric geworden. Voornaamste reden hiervoor is de wegligging; veel stabieler dan de hurri. Daarnaast is de lyric -naar mijn smaak althans- ook mooier! Prachtig geel en een schitterende in lijn met de neuspijp geplaatste, geintegreerde koplamp! Ik heb hem nu zo'n twee weken en na een 250 Km bevalt de lyric me iedere dag steeds beter. De lijn die ik fiets wordt steeds rechter en ook het tempo in de bochten wordt hoger. Want dat is dus wennen als ex-bukfietser: sturen en ligfietsen moet je gewoon leren. Ik hou jullie op de hoogte van mijn lyric-ervaringen. Oh ja, één nadeel moet ik melden. Bij nat wegdek, ook zonder regenval, raken mijn vingers bruin-zwart gekleurd door door het voorwiel opgegooid vocht. Als je met en aan mensen werkt is dat niet handig (hardnekkig straatvuil). Is dit specifiek voor onderstuurligfetsen of een lyric probleem en wie heeft tips om hier iets aan te kunnen veranderen?

(Niet langer geregistreerd) op vr 12 mei 2006 om 00:00

Ik heb mijn lyric nu 2 jaar en hij bevald mij prima. rij er elk weekend zo'n 75km mee, pas een keer een lekke band gehad en de ander is nu aan vervanging toe. ik heb een tijdje zitten tobben om hem in te ruilen voor iets snellers, maar hij rijd eigenlijk te fijn. zelf heb ik het gevoel dat hij eigenlijk niet zo snel is, maar dat kan natuurlijk ook aan mijn conditie liggen. mijn gemiddelde licht rond de 24, is dat 'normaal'? zijn er nog algemene punten om op te letten om de snelhied er in te houden? Groeten Halmar

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.