Nazca Cruiser
De Cruiser is het eerste model dat Nazca in 1999 met veel succes op de markt bracht. Sindsdien is de fiets elk jaar iets verder doorontwikkeld, waardoor de Cruiser ruim tien jaar later nog steeds een geliefd model is. De Cruiser is een praktische, comfortabele en degelijke fiets waar je zo op weg rijdt. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, leverbaar in diverse uitvoeringen en met tal van opties aan te passen aan individuele wensen.
De Cruiser / Explorer kan voorzien worden van de bekende spanzitting van Flevobike, naar keuze maat M of L. Deze zitting ventileert zeer goed en de lighoek is over een groot bereik instelbaar. Dit type zitting is optimaal geschikt om wat rechterop mee te fietsen, minder geschikt voor een kleine lighoek. Meerprijs van deze zitting is € 200.
Ook leverbaar met aerostuur.
Prijsindicatie: vanaf 1875 euro
De Cruiser / Explorer kan voorzien worden van de bekende spanzitting van Flevobike, naar keuze maat M of L. Deze zitting ventileert zeer goed en de lighoek is over een groot bereik instelbaar. Dit type zitting is optimaal geschikt om wat rechterop mee te fietsen, minder geschikt voor een kleine lighoek. Meerprijs van deze zitting is € 200.
Ook leverbaar met aerostuur.
Prijsindicatie: vanaf 1875 euro
Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:
Ervaringen
Er zijn veel dingen waarvoor je een ligfiets kunt gebruiken maar het allereerste waar die denk ik echt geschikt voor moet zijn is: voor alledag. Dus niet te laag, met verlichting, vering, spatborden en een bagagedrager. Dan kun je in veel gevallen lekker fietsen waar je anders al gauw met die dure en vuile auto ging.
Als beginner ervoer ik ligfietsen met wielbasis tot 110 cm als ëwiebeligí. Je evenwicht maak je voor een belangrijk deel met je stuur. Wanneer dit niet goed zit fiets je nerveus en niet lekker. Bij A.C.E in Winterwijk heb ik o.a. de Optima Lynx geprobeerd. Deze vond ik erg goed; vooral stabiel. De wielbasis van deze fiets is maar liefst 120 cm. Prijs was echter boven mijn budget. Volgens Mark Burgers zou de Nazca ëhetzelfdeí zijn. Hoewel de wielbasis niet zo extreem lang is als de Lynx en ik dus niet precies weet wat hij daarmee bedoelde had hij wel helemaal gelijk. De Nazca voelde ook bij mij ëvanaf de eerste metersí helemaal goed; stabiel en comfortabel. De Nazca was de eerste ligfiets waarbij ik meteen het gevoel had ooit met losse handen te kunnen rijden, hetgeen zeldzaam is voor een beginner, lijkt me. Het gevoel van stabiliteit zit ím natuurlijk in meer dan de wielbasis alleen. Bovendien is dit gevoel persoonlijk. Iemand met een andere ervaring of lichaamsbouw zal misschien tot een heel andere waardering komen. Daarom is het kiezen van een ligfiets zo moeilijk.
Ter vergelijking wisselde ik een paar keer af met de Challenge Focus; ook een prima ligfiets en tot aan de kennismaking met de Nazca een favoriet. Als je let op de maten lijkt het verschil in bouw gering; maar bij het rijden verschilden de beide fietsen enorm. Elke keer als ik weer op de Nazca stapte dacht ik; ëdit is hetí.
Nu heb ik de eerste paar honderd kilometer op deze fiets achter de rug. Ik geniet van elke rit en ben onverminderd enthousiast over de Nazca. Hij voelt robuust aan en ook in de stad kom ik er overal mee (Op een ligfiets zit je wel meer in de rook van jonge opaís en omaís op stinkende scootertjes). Flinke bobbels in het wegdek worden goed opgevangen en met een strakke ëroffelí van de vering weggewerkt. De fiets heeft een fijne grote bagagedrager waar mijn werkkoffer met Powerbook veilig aan kan hangen. Ook vormt het rijden met een (gewoon) kinderzitje geen probleem.
De instelling van het klapstuur is nog een studie apart. Het eerste wat ik ermee deed was het achterste-voren in de stuurstang zetten. Anders kwamen de handvaten voor mij te dichtbij (deze mogelijkheid had ik afgekeken van een Challenge Distance). Wanneer de stuurstang te veel naar je toe neigt rijdt de Nazca nerveuzer. Bij een iets minder extreme hoek stuurt hij heel rustig.
Op CV2000 deze fiets uitgeprobeerd. Het was een genoegen. Ik fiets er zo op weg, zeer stabiel en rustig stuurgedrag. Om er op te kunnne fietsen is dus geen uitdaging. Het is geen snelheidsduivel, maar wel comfortabel, mede door de veringen. De uitrusting voelt robuust aan, zoals de stevige bagagedrager en compleet. De nieuwe flevo-zitting voldoet goed en geeft goed steun.
Sinds een maand of 4 en 600 km heb ik een Nazca Cruiser. Ik gebruik hem eigenlijk alleen voor woon-werk verkeer.
Eerst maar iets over de Nazca: Over het algemeen ben ik er best tevreden over. Geen grote gebreken geconstateerd, alleen een paar schroefjes en een balhoofdlager die na een paar maanden wat speling gingen vertonen.Een kwestie van weer aandraaien. Het zitje (schijnt van Flevo te komen) bevalt me goed en de houding ook. De vering voldoet ook, maar had wat mij betreft wel iets zachter gemogen. Vooral over kleine steentjes komt 'ie wat te kort. Verwacht geen 'Citroen' gevoel. Ik heb het idee dat de de veerelementen (en vooral de demping) eigenlijk voor 'recht-oppe' fietsen zijn ontworpen. Een gewone fiets mag vooral niet te zacht gedempt zijn omdat dan alle trapenergie naar de vering gaat. Maar dat geldt dus veel minder voor een ligfiets. Als opties heb ik de standaard, het 'racestuurtje' en de hydraulische remmen. De eerste 2 zijn aanraders, de remmen maken volgens mij eigenlijk niet zoveel uit. Wat spelen met de aanslag van het klapstuur is ook volgens mij de moeite waard. Tot zover eigenlijk weinig onvertogens te melden.
Toch wil ik nog iet s over ligfietsen in het algemeen kwijt. In de meeste publikaties is de teneur 'het valt wel mee' als het over de beperken van een ligfiets in het verkeer gaat. Dat is toch niet helemaal mijn ervaring. Je bent toch merkbaar minder wendbaar dan op een gewone fiets ( mijn Cruiser is zeker 30 cm langer dan mijn stadsfiets) en ook minder vlug weg. Ook het overzicht is toch wel minder. In wat lastiger verkeerssituaties wordt ik regelmatig ingehaald door fietsers die ik een kilometer daarvoor gepasseerd was. Een ligfiets biedt een combinatie van comfort en snelheid die met een gewone fiets m.i. niet te bereiken is. Maar er is een keerzijde die door sommige gelovige (ook op deze site) wat makkelijk onder het tapijt wordt geveegd. Dat neent niet weg dat ik nog altijd graag een stukje fiets met mijn Nazca Cruiser.
Hallo,
Ik heb nu ongeveer 3 maanden een Nazca en heb er ruim 2000 km mee gereden.
Hij voldoet prima aan mijn verwachtingen. Ik gebruik hem voor woon- werkverkeer, boodschappen doen en recreatief, aangezien ik geen auto heb. Hiervoor had ik een Batavus relaxx, waarbij je meer rechtop zit.
Mijn keus is op de Nazca gevallen nadat ik bij ACE in Winterswijk verschillende fietsen had uitgeprobeerd. Ik had een vaste route bedacht met vaste hindernissen, zoals draaien in een klein straatje, slalom rijden, lang stuk met één hand aan het sttur rijden. Vooral de stabiliteit bepaalde mijn keus. Verder ook de compleetheid van de fiets. Kleine probleempjes in het begin waren er wel, het kniksttur ging na ongeveer iedere 3 à 400 km steeds los zitten. Na één keer goed vast te draaien lijkt het nu goed te gaan. Verder laat de beschermrand op de onderhoeken regelmatig los. Hiervoor heb ik nog geen oplossing. Misschien lijn ik het gewoon vast.
Soms huur ik een auto en dan kan ik deze fiets meenemen op het dak. Ik deed dit al met de Relaxx. Na wat schuiven met de drager paste deze fiets er ook op.
Aan slijtage en dergelijke heb ik nog niet zoveel bijzonders gemerkt. Gewooblijk doe ik ongeveer 6ooo km met buitenbanden en ongeveer 15.000 km met de ketting van een ligfiets. Dat zal vermoedelijk ook bij deze zijn.
Groeten Harm Verbeek
Tot op heden kan ik over mijn nieuwe Nazca zeggen dat de eerste tochten prima zijn bevallen.
De keuze voor de Nazca is gemaakt naar nogal wat test kilometers op andere merken en modellen. Met dank aan Platzwols en Rijwielhandel Scholten in Zwolle.
Het is een lekkere allround fiets.
Met spatborden, licht en standaard.. bijzonder handig.
Verder heb ik 'm direct uitgerust met spd-pedalen en toptas. Lekker makkelijk want met alleen een bagagedrager kan ik niet uit de voeten. Nu kan ik mooi wat extra bagage meenemen.
Edwin Koster
In augustus 1999 heb ik bij Twigt in Bergen deelgenomene aan een groeps-proefrit. Na diverse types te hebben uitgeprobeerd kwam er handelaar met een nieuw model, de Nazca cruiser. De fiets beviel direct, vooral door het stabiele rijgedrag. Vrijwel direct heb ik besloten er een aan te schaffen. Nu bleek later dat ik daarmee de allereerste in produktie genomen Nazca had gekocht. Hij bevalt nog steeds uitstekend, al heb ik de versnelling- en remkabels wel moeten laten vernieuwen. Zeker in het begin had ik de neiging om te zwaar te trappen. De combinatie van zwaar verzet en een gefixeerd bovenlichaam, hebben mij wel wat knieklachten gegeven. Advies: trap zo licht als je kunt, om knieklachten te voorkomen.
Aat Compier Alkmaar
Mijn ervaring met de Nazca Cruiser:
Bij Twigt Ligfietsen in Bergen aan Zee huurde ik een middag de Nazca Cruiser, dit was de eerste keer dat ik op een ligfiets reed. Ik ben via de Schoorlse Duinen naar Petten en terug gefietst (totaal zo'n 30 km).
Ik vind het een fijne fiets om op te rijden al is het stuurgedrag voor mij iets te nerveus.
Ondertussen heb ik ook op een paar onderstuur fietsen (Sinner Record en Challenge Focus Sport) gereden, van deze fietsen vind ik het stuurgedrag wat rustiger.
M.v.g. [email="vrutten@multiweb.nl?subject=ervaring met de Nazca Cruiser"]Victor Rutten[/email]
Ruim twee jaar rij ik op een Nazca Cruiser en nog geen seconde spijt. Voor mij is het de beste woon-werk ligfiets. Door de gemiddelde wielbasis, de lage zit en een niet te scherpe zithoek fiets je er zo mee weg en kom je ook in de stad niet in de problemen.
Ik heb op bijna 20 ligfietsen gereden en deze is erg comfortabel, goed afgewerkt en compleet afgemonteerd. Een echte bagagedrager , goede standaard, dito verlichting en prima gevormd zitje bijvoorbeeld. Bovendien de stilste fiets die ik ken, vrijwel zonder rateltjes, krakjes of piepjes. De 3x7 naaf is meer dan voldoende in Nederland. De 1 van de naaf is optrekken, de 3 is gas geven en er tussenin 7 derailleurmogelijkheden om met de minste weerstand in zijn 2 te rijden. Qua achterderailleur raad ik aan om Shimano Deore te nemen. Beter dan SRAM.
De Nazca is niet de snelste ligfiets, maar 25 tot 30 km. per uur is te doen. Daarbij veert-ie zelfs met een vaste voorvork voldoende, heb ik nog nooit een spaak gebroken en nog nooit een lekke band gehad. Het is op en top een gebruiksfiets, die op en toertocht en vakantie niet misstaat. Daarbij ook nog scherp geprijsd. Het is echt knap om als startende ligfietsenbouwer gelijk zo'n concurrerende fiets op de markt te zetten en ik vind het leuk om een van de allereerste kopers te zijn.
Mijn enige wens is om hem nog een tikje op te voeren. Daarom heb ik het stuur versmald en probeer ik de zithoek iets te verlagen.
AL langere tijd was ik erg geïnteresseerd in het fenomeen ligfietsen. Toch pas in juli van dit jaar voor het eerst op een ligfiets gefietst. Langere tijd tussen huis en kantoor met de auto gependeld, totdat ik een nieuwe baan had op fietsafstand.
Sinds eind augustus van dit jaar ben ik in het bezit van een blauwe Nazca Cruiser, 3 x 9 Deore en Magura hydraulische remmen. Gekocht bij Kemper in Den Haag na een prima advies en proefritten op verschillende types. Challenge Distance (op papier 1e keus) viel af door zijn hoogte. Bij het stoplicht kon ik nauwelijks met m'n voeten bij de grond en om altijd maar door rood te rijden....
De Nazca heb ik uiteindelijk gekozen vanwege de scherpe prijs (ik had al 4 (buk)fietsen en een vrouw die nog niet erg overtuigd was van het nut van een 5e fiets) In het begin moest ik erg wennen aan een ander evenwicht, toch een tikkeltje minder wendbaar en minder zichtbaar. Na een week met iets te veel bijna-botsingen met slapende automobilisten een fietshelm aangeschaft als een soort schijnveiligheid. Nu rijd ik redelijk defensief in de spits met het idee dat iedere automobilist een idioot is en iedere andere fietser, bromfietser blind en doof is.
De afgelopen weken natuurlijk de fiets in weer en wind kunnen testen. Tegenwind dik boven de 25, dat is wel even anders dan op m'n bukfiets.
Nog even terug naar de Nazca: afmontage is erg compleet, computertje past niet op het stuur maar wel tussen stuur en trapas dus met een stukje aluminium en een tie-wrap zit het als een huis en is het voldoende zichtbaar. Als accessoires een spiegeltje aan het stuur (naar mijn idee onmisbaar), een toptas van Radical Design (de grootste maat omdat ik m'n kantooroutfit meeneem. Zo kan ik in fietskleren fietsen en me op het werk omkleden), en sinds 3 weken klikpedalen. (Shimano SPD M525 of zoiets). Ik vind de Cruiser een allround fiets die voor meerdere doeleinden geschikt is. Wellicht wat zwaar en niet de snelste, maar erg compleet voor z'n prijs en prima voor woon-werk. Soms wel eens jammer dat enkele reis huis-kantoor maar 7 km is.
Als iedereen je leuk en aardig vindt, wordt het tijd een beetje argwanend te worden. Wie weet wat ze achter je rug over je zeggen... Maar als je ligfiets bent en iedereen vindt je even geschikt, kun je rustig doorrijden, zonder angst op de schroothoop te belanden.
Er zullen niet veel fietsen zijn waarover zoveel positiefs gezegd is. Daarom werd mijn vrouw - ik schrijf dit namens haar - nieuwsgierig en ging naar Nazca om een proefrit op een Cruiser te maken. De ontvangst was bijzonder hartelijk. Henk van der Woerdt en Monique Holterman dringen je niets op en geven je alle kans uitvoerig met hun fietsen kennis te maken.
Bij de eerste proefrit met een Cruiser had ze nog weinig ervaring met ligfietsen. Ze ging zelfs onderuit, precies waar de diepste plas van Nijeveen lag. Gelukkig val je met een ligfiets nooit van erg hoog.
Na een maand of vier met ritten in Nederland, België en Frankrijk bevalt de Cruiser haar nog steeds heel goed. Hij is supercomfortabel met zijn brede zitje en voor- en achtervering. Het Dual Drive systeem met de combinatie van versnellingsnaaf en derailleur doet het feilloos en laat zich ook in stand schakelen. Dat is een voordeel wanneer ze in de stad rijdt, wat op een ligfiets wat minder vlot gaat dan op een gewone fiets. De Cruiser is degelijk en met grote zorg afgewerkt. Alles past goed en de lasnaden zien er gaaf uit. Aan haar fiets is mooi dat hij maar twee kleuren heeft: het zilvergrijs van de lak en het zwart van het zitje, de kettingbuizen en andere onderdelen. Alleen is die gebogen stuurpen van de Fiero nog mooier dan de rechte van de Cruiser.
Ik, die het onderhoud doe, ben ook enthousiast. Niet bij het ophangen, want de Cruiser is niet echt licht. Wel bij het poetsen, want dankzij de lange kettingbuizen en de Dual Drive zijn er weinig bewegende delen die smerig worden. Bovendien is de fiets zo gebouwd dat je overal goed bij kunt. Het schoonmaken van mijn eigen Hurricane met voor- en achterderailleur kost me tweemaal zoveel tijd.
Mijn vrouw stapte over van een gewone fiets op een ligfiets omdat ze pijnpunten had aan polsen en schouders. Daar heeft ze op de Cruiser geen last meer van en ze kan grotere afstanden rijden. Moest ze weer kiezen, dan werd het weer een Nazca Cruiser.
Na ongeveer 2500 km met mijn Nazca "Cruiser" nog steeds een tevreden ligger.
Zeer comfortabele, goed afgewerkte fiets zonder problemen.Wel iets trager (hier moet ieder zijn prioriteiten stellen) door het hogere gewicht en mindere stroomlijn, maar hij rijdt als een vorst.
De Sram 3X9 versnellingsnaaf is een fantastisch ding. Bij plotseling remmen met je duim 1 "klik" (zelfs vanuit stilstand) en je bent startensklaar.
Volgens mij (zeker ook in stadsverkeer) een aanrader.
Als dit mooie weer blijft aanhouden kan dit jaar niet meer stuk.
Oktober 2003:
Ik heb m'n Cruiser tweedehands gekocht, een jaartje of drie oud. 3x7 naaf. Inmiddels 2500 km ermee gefietst. Niet heel snel, wel heel comfortabel, wat belangrijk is als je ook een stuk bospad fietst naar je werk. Ik zou 'm niet meer willen missen. De standaard verlichting is goed als je niet over afgelegen donkere wegen hoeft. Ik heb er ook een 20W akkulamp op gemaakt. Daarmee kun je ook in een donker bos gewoon flink doortrappen.
Steilere hellingen (heb ik ook een paar op de route naar m'n werk) blijf ik zwaar vinden. Daarvoor mocht het kleinste verzet best wat kleiner zijn. Bergaf neemt de stabiliteit met de snelheid toe. Vanaf 35 km/h kun je goed met losse handen fietsen. Boven de 40 kunnen de handen op de rug. Hoogste snelheid tot nu toe 67 km/h.
Kruissnelheid meestal zo'n 32 km/h
Ook een probleempje gehad, een afgebroken zittingsteun. Een probleem dat in die serie fietsen een aantal keren is voorgekomen. Bij nieuwere fietsen is de bevestiging verbeterd. Eén mailtje naar Nazca was genoeg om de fiets bij mij op te laten halen, te repareren en weer bij mij terug te laten brengen. Alles garantie.
Heel goede fiets, perfecte service.
5-3-2004:
Inmiddels ook de winter doorgefietst met profielbanden (Schwalbe Marathon). Kruissnelheid in de winter 29 km/h. Met deze banden veel gevoeliger voor langnaden in de weg (slechte tegelpaden). Nu de lente begonnen is er maar weer Schwalbe Slicks erop gelegd. Fietst veel fijner en lichter.
ik heb in februari 2008 een nazca cruister gekocht en vind het erg lekker rijden:D
Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.
(Niet langer geregistreerd) op ma 04 okt 1999 om 00:00