Jouta Ligfietsen VX (niet meer leverbaar)

Een driewieler die stuurt met het kantelknik-systeem. Dit houdt in dat de fiets bij een stuurbeweging automatisch gekanteld wordt.

Voor scherpe bochten behoorlijk afremmen anders kun je uit de bocht vliegen.


Niet meer leverbaar

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op di 14 sep 1999 om 00:00

Mijn eerste ligfiets-ervaring was op een Jouta. Helaas was die maar erg kort (10 minuten! ik moest naar de tandarts) maar was voldoende om het virus definitief in mij te doen nestelen. De Jouta zelf vond ik niet optimaal: een snelle bocht ging niet, want dan kantelt ie!

(Niet langer geregistreerd) op vr 08 okt 1999 om 00:00

He., de foto van mijn fiets staat hier opeens. Ben het trouwens met de vorige spreker eens. Alleen als je flink 'in de bocht hangt' kan je redelijk snel bochten nemen. Wel verassend handig in de stad. Groetjes Arybert arybert.l@consunet.nl

Davietsie op do 22 dec 2005 om 00:00

Ik heb het eerste model Jouta uit eind 1984 of begin 1985 met 24 inch wielen, die staat niet tussen de modellen, maar hij bestaat wel degelijk. Mijn eerste ervaring met ligfietsen was een fietser die tijdens onze jeugd wielerwedstrijd (tijdens de ronde van nederland) in Bergen op zoom (zomer 1987) tijdens onze opwarm ronden met ons meereed. was dacht ik een m5 driewieler. Mijn vader was dat jaar op de fietsrai geweest en had enkele folders meegenomen, machtig interessant allemaal. ik was toen 13 jaar en had dus geen geld voor zo'n fiets, maar de interesse was gewekt. ook waren er ligfietsers bij de opening van de snelweg a73/a77 in 1987, waarschijnlijk ook weer m5 driewieler gezien. de verhalen over snelheid bereikte mythische statussen ( 100km per uur) in gestroomlijnde ligfietsen dat leek me wel wat. Ook de jouta folder (nog steeds in mijn bezit) trok veel aandacht, voorwiel aangedreven, achterwiel bestuurd, paar geile gummen op de fietsen, 70 tands voorblad. wij reden verplicht met 49x19 vast verzet op de racefiets. Dus om een lang verhaal kort te maken, vorig jaar een 2e hands jouta gekocht, hij is dan wel Blauw geverfd (de eerste serie is alleen in wit geleverd), maar hij is helemaal origineel. rijden doet ie niet zo snel als een moderne 2 wieler maar een beetje fietser heeft toch wel het nakijken. maar 30km gemiddeld lukt wel degelijk. Het probleem dat geschetst wordt is absoluut waar, kleine rotondes en haakse bochten= absoluut afremmen, bolle wegen vindt ie ook niet fijn (is wel typisch iets voor trikes), maar daarna weer hard aanzetten gaat reuze makkelijk. kleine correcties op een smal fietspad om een scooter voorbij te laten is verrassend makkelijk. met losse handen rijden is alleen te doen als je de benen stil houdt anders schud je van je stoel af. gewenst is dus laag beentempo of grote versnelling rijden. probleem bij dit model is dat het voorwiel er naar boven uit moet bij een lekke band. dan moet alles los (spatbord, derailleur, naafremkabel, wiel omhoog, ketting opzij, en wiel eruit proberen te wurmen terwijl je het spatbord aan de kant houdt. ik heb dan ook een draadloze fietscomputer aangeschaft, dat scheelt weer wat loshalen. bandjes zijn/waren ook een probleem vanwege de ongewone maat van 24 inch (28-541 of 600x28A). maar heb ik kunnen bestellen in Engeland via internet. Ik hoop nog ergens een foto te kunnen plaatsen van mijn fietsje. Het enige plaatje dat verder op internet staat is er een in race uitvoering tijdens een wedstrijd in Milton Keynes maar dan met een stroomlijn kap voor. ik rijdt inmiddels niet meer met deze fiets, omdat tijdens een noodstop mijn trommelrem vast is gaan zitten. ik denk er wel over om zelf nog eens zoiets te gaan bouwen maar dan met 26 inch wielen.

RaptoBike op wo 28 jun 2006 om 00:00

Net een derdehands VX aangeschaft en 35 kilometer mee terug gereden naar huis. Eerste indruk is zeer positief. Het is een lekkere fiets waarop je veel kilometers in relatief comfort kunt maken. Ik heb al wel kennis gemaakt met het onbedoeld kantelen. Op wat hogere snelheden moet je voorzichtig zijn met snelle stuurcorrecties, anders tilt de fiets onmiddelijk een wiel op en ga je om als je niet oplet. Het is redelijk te corrigeren, maar toch even schrikken de eerste keer. Positief punt is de enorm kleine draaicirkel van de fiets. Ik zal nog wel wat meer ervaringen posten als ik wat langer op de fiets rijd. Foto's op : http://jouta.ligtvoet.org

roelofjan op ma 30 mei 2022 om 19:50

Ik heb er 1 gekregen. En afgelopen zaterdag opgehaald. Nieuwe Schwalbe bandjes eronder gezet en paar boutjes vervangen (roest). Inmiddels paar testritjes verder en moet zeggen dat ie best fijn fietst. Ook ik heb hem al op 2 wielen gehad tijdens het iets te snel proberen keren op de weg, maar voor de rest vind ik het best een fijn fietsje. 

Ik wil hem voornamelijk gebruiken voor kleine tochtjes en ritjes naar de stad voor boodschappen. Dus een kist achterop zou wel erg fijn zijn. Heeft iemand een idee en / of tips?

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.