Tempelman Ligfietsen Flevobike trike

FlevoTrike is gelijk aan de FlevoBike, met uitzondering van het achterstuk. Het bijzondere van de FlevoTrike is dat het achterstuk overzij kan kantelen, waardoor de fiets bijna als een tweewieler te berijden is (geen last van b.v. schuin wegdek als met een normale driewieler). Veel gebruikt (en oorspronkelijk ontwikkeld) als koeriersfiets.

Prijsindicatie: niet meer leverbaar

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op za 29 nov 1997 om 00:00

Net als met de FlevoBike kom je ook met de FlevoTrike in eerste instantie nietÏverder dan een meter of twee. Na een minuut of tien lukte het echter alÏredelijk om rechtuit te rijden; de Trike is beduidend gemakkelijker dan deÏBike. De Trike wordt daarom wel verhuurd.

(Niet langer geregistreerd) op di 14 sep 1999 om 00:00

De trike was mijn eerste ligfiets, gebruikt gekocht in 1993 (geloof ik). Gekozen, omdat ie het meeste comfort bood van de geteste fietsen (M5, Challenge Wing en Cirrus)

(Niet langer geregistreerd) op ma 20 dec 1999 om 00:00

ik gebruik de trike elke dag voor woon- werkverkeer,ik breng de kinderen naar school,bestel er de post mee(ja,ik ben postbode)en doe er alle boodschappen mee ik woon in delft en vermijd veel rustratie,mijn collega,s vinden het maar raar en de mensen bij wie ik de post bestel idem dito ze spreken over een luie postbode. van deze gelegenheid wil ik tevens gebruik maken om te vragen of er nog meer postbodes zijn die de post met de ligfiets bestellen. ik heb een klacht en dat is het telkens weer piepen van de rubbers ik heb ze dik ingevet maar het geluid blijft. wie weet de oplossing?

(Niet langer geregistreerd) op zo 12 mrt 2000 om 00:00

Eerst heb ik een Flevo-Bike gekocht; avonden, dagen en nachten (in mijn dromen) geoefend om de fiets onder controle te krijgen. Toen het dan ook lukte een vreugde kreet door het hele Haaksbergse veen geschreeuwd. Daarna veel gefietst met mijn jachthond. Alleen....als zij iets zag bewegen in de bosjes en er onverwachts naar toe wilde....lag ik met mijn neus op het grind met 30 km. per uur. Niet echt aangenaam. Daarom heb ik een Flevo-trike gekocht en dat gaat meer dan uitstekend. Inderdaad het fietsen, c.q. sturen met je benen is PRACHTIG. Nu ben ik zover dat ik een nieuwe wil kopen en mijn eigen fiets te koop aanbiedt. Voor iedereen is zowel de Bike als de Trike een aanrader.

bertb op wo 26 apr 2000 om 00:00

Wat mij betreft het mooiste concept van een driewieler. Ik was er vrij snel op weg dankzij een week trainen op de FlevoRacer. Zalig is dat ik na de eerste dag al kilometers handjes-los kon rijden. Deze fiets is de echte vrijheid, en met veel bagagemogelijkheid. Jammer van de vierkante buizen, de zware materialen en de rubbervering... en mijn berging die te smal is.

(Niet langer geregistreerd) op di 16 okt 2001 om 00:00

ik ben heel te vrede met de trike ik gebruik de fiets vooral in mijn vrije tijd en er was mij ook een baan aan gebode als koerier!! deze fiets is echt een vrijheid op 3wielen ik zou alleen willen weten of er ook meer mensen zijn met de zelfde fiets (trike&bike)? in de omgeving van Rotterdam ik denk dat ik een beetje de GEKSTE met de trike benik heb hem onder tussen helemaal getemd hij is zo mak als een lammetje ik cros er mee door de modder hol op en af cros door het bos en scheur met zeer hoge snelheid over drukke plekkein rotterdam zoals de binnenweg en kruiskade verder heb ik al 16 keer mij banden vervangen nieuw 65 tanden blad er oplaten zetten en ik ga naar mijn gevoel nog niet hard zat en door bocht knallen met ruim 35kmph is een makkie dus aan iedereen die een TRIKE heb ga maar lekker ragguh hij ken best wel wat hebben nou jah mij niet meer want ik het de buis onder het zadel gebogen maar jah dat ken ook niet andersals je met 45 kmph over een schuinestoeprand knal en AIRBORN gaat whahah de mzzl THE REAL TRIKE FREAK ---NO ROAD NO PROBLEM ? E-mail :Hergardo@kabelfoon.nl

(Niet langer geregistreerd) op do 09 sep 2004 om 00:00

In de vakantie van 2000 ben ik de trotse bezitter geworden van een Fevobike-Trike. Na wat oefenen had ik de trike snel onder de knie. De trike is inmiddels voor zien van een sachs 3x7 versnellingsnaaf, verlichting , fietscomputer en datatag. Tevens is de trike mijn “Harley” , het gaat niet verschrikkelijk hard, ik zie veel meer van de omgeving en geen zadelpijn. Samen met mijn vrouw, die gebruik moet maken van een “Booster” maken we fietstochten door het mooie Noord-Hollandse landschap.In de zomer van 2004 zijn we over de grens van 50 km gegaan.En hebben een tocht gemaakt van 65 km (toen was de accu bijna leeg dus........?) De onder weg bij de boer gekochte pot jam, honing of andere groente, kan mooi in de kunststof bak van de trike. Voor een foto van mijn Harley en andere varianten van de flevobike trike. Kijk maar eens op mijn site. http://www.pa3gap.nl Groeten vanuit het mooie Noord-Holland.

(Niet langer geregistreerd) op ma 24 okt 2005 om 00:00

Voor het doen van boodschappen voor een binnenstads bewoner het iedeale vervoermiddel. Nooit meer in onbalans met een krat bier slingerd door de stad. De boodschappen gebracht tot aan de voordeur. Met koudweer lekker de handen in de zakken. In de zomer naar het strand met alle verfrissingen bij de hand.

DBS op wo 16 jan 2002 om 00:00

Na veel enthousiaste verhalen over het rijden op de flevobike had ik de knoop doorgehakt. Minder luchtweerstand of een grotere snelheid. Minder onderhoud door de voorwielaandrijving (op mijn vorige fiets versleet ik een ketting per half jaar door modder uit het buitengebied, nu na een half jaar nauwelijks slijtage zichtbaar). Geen pijntjes meer aan de bekende lichaamsdelen. Met losse handen (en dus in de winter geen koude handen!) fietsen onder het genot van een panoramauitzicht, wat zou dat een genot zijn! Iedereen die het al kan heeft vast niets wat ik niet heb (met mijn doorzettingsvermogen is het ook oké). Dit moet ik dus ook kunnen leren! Goed voorbereid begon ik met het huren van een Flevo Trike voor een lang weekend. Dit heeft me flink wat armspieren opgeleverd maar na drie dagen had ik het aardig onder de knie en kon ik het zelfs een beetje met losse handen rijden. Nu de stap naar de Flevo Racer. Via het internet een leuke gebruikte op de kop getikt. En dan begint het echte werk. Zo de Flevo Trike al moeilijk was begon ik op de Racer weer van voor af aan (overigens was de ervaring op de Trike mijns inziens wel noodzakelijk). In het begin op een hele grote parkeerplaats (onder het toeziend oog van benauwde automobilisten die inzaten over de lak van hun dierbaar vehicle) alleen maar rondjes gereden, een uurtje later achtjes en nog een uur later de grote brede en vooral rustige weg op. Ik ben nu inmiddels een half jaar en twee lichte valpartijtjes (dankzij het (rolbar)stuur en de geringe valhoogte gelukkig zonder persoonlijke schade) verder en rijd met losse handen. Naast mijn flevo racer heb ik nu ook een Trike aangeschaft zodat ik ook in de winter op glade wegen boodschappen kan doen (eventueel bij langdurig ijs op de wegen een ketting rondom het voorwiel spannen) en mijn kinderen in de Trike naar school kan brengen. Mijn rechtop fiets waar ik nu onwennig en oudbollig opzit staat in de verkoop. Nu maar hopen dat daar nog liefhebbers voor zijn!? Marco

(Niet langer geregistreerd) op vr 16 aug 2002 om 00:00

Op 15 augustus 2002 heb ik een Trike tweedehands gekocht, ik begin net met liggendfietsen dus dan is de nieuwprijs een wel erg grote stap. Op 13 augustus 2002 heb ik een zelfbouw flevobike gekocht en daar heb ik 14 augustus dus flink op geoefend :-] Dat heeft mij veel geholpen denk ik, want ik kon na die dag honderd meter achter elkaar rechtuit fietsen en af en toe een geslaagde bocht afleveren. Op de Trike reed ik daardoor in een keer weg, zelfs het bochtenwerk ging vloeiend. Heuvel op en heuvel af ook geen probleem, gelijk even gekeken waar mn top lag en die lag al net wat boven de 40 km/u. Ik zal deze fiets waarschijnlijk als woon/werk-fiets gebruiken, zeker door de stabiliteit ook in winter nog bruikbaar. En verder natuurlijk als veredelde boodschappenwagen. Ik weet niet precies uit welk jaar hij komt maar er zitten trommelremmen achter en een hydraulische rem voor, dat is volgens mij een aardige indicatie. De fiets is in nieuwstaat overgenomen door mij en ik hoop die staat zo lang mogelijk zo te houden. Na een dag al razend enthousiast, dus echt een aanrader. Je moet toch wat als je ook nog 'met losse handen' wilt kunnen fietsen.

Marlous op di 19 jul 2005 om 00:00

Mijn eerste ligfiets ooit. Tot nu toe ook de enige ligfiets. Kon na een paar minuten oefenen met stilstaan voorzichtig wegrijden en bochten maken. Na 2 dagen ben ik ermee het verkeer in gegaan (met toezicht van vriend) en heb ik een uurtje lekker ontspannen kunnen fietsen. Ik kan me indenken dat er mensen zijn die er langer over doen om hem onder de knie te krijgen. Maar oefening baart kunst!

(Niet langer geregistreerd) op di 24 mei 2005 om 00:00

Enkele maanden geleden heb ik, nadat ik wist dat ik van Nijmegen naar Grave zou gaan verhuizen, een oude witte Flevo-Trike gekocht. Het is een oud beestje met maar 5 versnellingen. Ik heb er zelf een boodschappenbak op gezet en Elan-Nijmegen heeft alles opnieuw afgesteld en er nieuwe banden opgezet. Ik heb inmiddels ook goede verlichting gemonteerd. Woon-werk afstand zou 18 kilometer enkele reis worden en een ligfiets leek me daarvoor ideaal. Veel lezen op o.a. http://www.ligfiets.net/ en vaak kijken op marktplaats hielpen me op weg. Ik kon me natuurlijk niet inhouden en heb in het donker na het ophalen van de fiets direct getracht een rondje te fietsen. Mooi niet dus! Uit de verhalen op internet begreep ik al dat de leercurve behoorlijk stijl zou zijn. Ik wist dus wat me te wachten stond :) Vreemd, zo’n stuur wat niets doet en waar je alleen maar spierpijn van krijgt. Vreemd ook je evenwicht en dat je als je denkt dat er iets fout gaat beter je stuur los kan laten dan het vast te grijpen. Vreemd ook dat een heuvel opeens heel stijl is, je kunt niet op de pedalen gaan staan en er zijn waarschijnlijk wat ongeoefende spiergroepen aan het werk. Na enkele weken regelmatig wat geoefend te hebben op een verkeersluw pleintje waagde ik me de straat op. Dat was geen onverdeeld positieve ervaring maar al doende leert men. Nu fiets ik inmiddels bijna 3 maanden heen en weer. Dat bevalt prima :) Heuvels worden minder stijl, en de snelheid is OK. Ik kom bezweet maar ontspannen aan, regen geeft niets, wind tegen is vervelender. Na twee weken kreeg ik last van mijn heup maar spd pedalen brachten uitkomst. Ik hoef niet mijn voeten niet meer op de pedalen te houden want daar blijven ze vanzelf. Heup is inmiddels OK. Alles 1 versnelling lager doen helpt ook mee. Heerlijk fietsje!

(Niet langer geregistreerd) op do 23 feb 2006 om 00:00

Zelf heb ik niet de originele Flevo-Trike, wel een opgekochte zelfbouw. Voor een schamele 250 EURO had ik wel een achterste deel dat sterker is dan de T-ophanging die je (zie hieronder) kan krom rijden. Deze heb ik in April 2005 opgekocht, 3410Km op de teller tijdens de jaarovergang 2005-2006. Dit voor iemand die zelden een bukker gebruikt. Mijn ervaring zijn zeer positief betreft het Kantel-knik systeem. Bol je brug af, voelde ik superieure stabiliteit toen ik hogere snelheden bereikte (+ 40 Km/u). Mocht je ervaren dat de neus te rap kantelt (zenuwachitg sporen op de zijkant van de band), kan je altijd een bredere band steken, zodat die minder nerveus kantelt. Ik schat dat m'n trike (omdat die meer ijzerwerk heeft), toch ruim 25Kg naar de 30Kg weegt. Je moet al serieus rare toeren uithalen vooraleer een geoefend rijden tegen de grond knalt (of crasht). Eénmaal heb ik (zonder klik-pedalen) een S-bocht weten te maken zonder dat ik (het baasje) dat wilde. Dan ben je verloren en moet je ergens uitbollen (of ergens uitkomen), had het geluk net de andere richting uit te gaan dan het kanaal. Het voorwiel slipte weg gelijk een bukker achteraan weg slipt in mul zand. Er lag toen net ietsjes meer zand (in plakken) op de kanaalweg. Het ergste was het totaal wegslippen van de voorkant, dan voel je je uit het zadel lichten om dat die fiets direkt stopt met de voorsteven plat op de grond. Dit is de enige keer dat ik m'n achterwerk van het kettingblad kon heffen. In dit geval was het een ijsplek (die niet wilde breken ;-) ) en een zere knie. De flevo-trike is een ligfiets met TOTALE vrijheid. Peter

(Niet langer geregistreerd) op wo 05 jul 2006 om 00:00

Gisteravond bij vrienden op bezoek. Hij heeft een jaar geleden een oude trike gekregen, maar geen tijd om 'm op te knappen. Ik wilde graag proefrijden en toen mocht ik 'm hebben! Lang niet zo gelukkig geweest. Ik zit al jaren over een ligfiets te dubben en nu staat ie er gewoon. Tja als ik de leer ervaringen hier zo lees, dan weet ik het niet, maar ik ik ben 50m door hem even aan m'n schouder vastgehouden, heb vervolgens een krappe bocht gemaakt om te keren en vervolgens zijn m'n vriendin en ik de 8km naar huis (incl. brug over het A'dam-Rijnkanaal) naar huis gereden. De brug af was wel even spannend maar verder voelt het sturen voor mij heel natuurlijk. Zou het dan toch de skiff ervaring zijn (balanseren en nog eens balanseren) die me nu eens echt van pas komt. Zijn al die uren in zo'n wiebelbootje toch niet voor niets geweest. Nu komt het grote opknap werk, want er moet nog wel wat aan vervangen gaan worden. Ik kijk er nu al naar uit...

wicode op zo 04 jan 2009 om 00:00

Ik heb al enkele jaren een trike welke me enorm goed bevalt. Ondanks dat ik soms evenwichts problemen heb kan ik er goed mee vooruit komen. Enkele maanden geleden heb ik een Flevo RACER (eigenbouw) gekocht waar een via een subframe een trike is gemaakt ik rij er nog niet op i.v.m. enkele aanpassingen. Maar het triken met 28'' lijkt mij een bijzondere ervaring

reinout op do 03 sep 2009 om 00:00

Nadat ik m'n flevobike een paar jaar had heb ik tweedehands een los achterstuk bijgekocht, waardoor ik nu ook indirect een Flevobike Trike heb. Het voorstuk is namenlijk verwisselbaar. De reden voor aanschaf was een proefrit op de landelijke ligfietsbeurs "cycle vision" in 2000 ofzo. Oh, wat reed zo'n trike lekker. In vergelijking met de bike staat je fiets namenlijk altijd per definitie rechtop met die twee achterwielen. Een handje aan de bak bij het stoplicht en je hoeft je voeten niet eens van de trapper te halen! Wat een luxe. Ik heb hem uiteindelijk slechts een jaar in deze configuratie gebruikt (te kleine bak, de kinderkar past er niet achter, banaantassen op vakantie nodig). Wat ik nog wil doen: er toch een grotere bak voor maken. En kijken wat dan de snelheid is ten opzichte van het reguliere achterstuk bij forensen. Want in de herfst en winter met de gladdere wegen lijkt een trike me toch handig.

bijwoner op di 16 nov 2010 om 09:05

(2010-11-16) Er is in 2010-11-07 weer de grens van 50.000 km gepasseerd. Deze fabrieks TRIKE is beter, dan degene die ik daarvoor zelf maakte en tot 50.000 km gebruikte. Die was daarna wel op, terwijl de huidige nog wel 25.000 km meekan. Begrijpelijk, dat de fabrikant afziet van verdere produktie: niet stuk te krijgen. Wat relatief is, want in Venray op 2009-12-28 ben ik voor het eerst gevallen met de fiets, (kwestie van sneeuw op straat en ijs tegen stoeprand) waarna het frame doormidden gebroken bleek onder het zadel. Maar goed, dat is gelast, met verstevigingen aan de zijkanten van de buis. Kortom: zeer verslavend, dit ontwerp.

bijwoner op za 18 dec 2010 om 14:34

(2010-12-118) Zijn er Trike berijders, die ervaring hebben met de Chinese winterband? Zelf gebruik ik voorop de 20x175 Heng Shin Tire, 100 % nylon. Probleem is alleen, dat deze opblaasbaar is als een ballon en vervolgens een ovaal loopvlak krijgt. Nu staat er wel een maxium druk (35-45 PSI ) op vermeld, maar mijn fietspomp heeft geen metertje.

louiswitte op di 22 feb 2011 om 16:34

Vlak voor Sinterklaas 2010 is mijn Trike gestolen. (Dus als je opeens ergens een Flevotrike ziet rijden met een Shimano naafdynamo in het voorwiel!). Maar gelukkig vrij snel weer eentje kunnen vinden. Afgelopen vrijdag kon ik deze ophalen van een langdurig verblijf in de ligfietsgarage. Hij is moooooi geworden, met SON-naafdynamo in het achterwiel, 3x schijfremmen, stuur op de goede plek, verlichting op orde. Goed spatbord op het voorwiel. Helemaal top. Het fiets nu beter dan vanouds. Mijn vorige trike had ik bijna 30.000 mee gereden, ik hoop hier meer mee te mogen fietsen. De afgelopen maanden veel op mijn 'normale' Koga gefietst. Tja, is toch wel behelpen. Met ervaring is gladheid geen probleem meer, al kan ik me nog goed herinneren hoe ik in het begin genadeloos onderuit ging in gladde bochten. Daarbij vind ik dat het stuur op het achterdeel bevestigd daarbij beter helpt. Je kunt de fiets dan beter 'bij elkaar houden'. Met de grote bak met de rode deksel bijna altijd ruim voldoende bagageruimte beschikbaar, dus niet meer hoeven kiezen welke en hoeveel fietstassen je mee neemt. En nog zonder dat je frontaal oppervlak significant vergroot wordt. En, ach, dat hangen in de bocht, terwijl je juist wat extra gas geeft, is zo heerlijk. Met je handen in je jaszak. Handschoenen niet nodig ;-) Alleen als er meer dan 5 cm. sneeuw ligt wordt het minder. Dan is de voorwielaandrijving in het nadeel, in combinatie met de 3! sporen die je trekt.

berth op zo 29 sep 2013 om 15:05

Ik heb ook een trike en het fietsen daarop ging tot voor kort erg moeizaam omdat ik probeerde te sturen met de benen zoals onder andere hier beschreven. Ik heb gisteren eens goed naar de fiets gekeken, en het zadel draait ook iets mee in de beweging. Met je benen sturen zoals ik dat begrijp gaat dus de beweging tegenwerken. Per vandaag gaat het fietsen op de trike ineens stukken beter. Ik heb het stuur vast aan de fiets gemonteerd nu en niet meer onder het zadel. Ik moet me nog wel daaraan vasthouden, maar kan ook al stukjes met losse handen rijden en een beetje met mijn evenwicht sturen. :)

Adrie op do 22 okt 2020 om 11:16

Sinds een maand heb ik eindelijk een mooie Flevobike Trike met grote bak. Heerlijke fiets, ideaal voor het meenemen van grote hoeveelheden boodschappen en andere spullen. Het fietsen was even wennen, maar na een week of twee had ik het wel zodanig onder de knie dat ik met vertrouwen door de stad kan fietsen. Heel jammer dat deze geniale fiets niet meer geproduceerd wordt. Je zou zeggen dat in deze tijd van toenemend fietsverkeer in de stad en de opkomst van transport- en bakfietsen dit type fiets wel weer een markt zou vinden. Ik heb er GoCycle banden onder gezet. Deze zijn een stuk dikker dan de banden die er origineel onder zaten en ik heb de bak iets moeten verhogen door extra ringen op de veerrubbers onder de bak te leggen, maar dat gaat prima. De fiets rijdt hierdoor niet alleen sneller door de lagere rolweerstand, maar ook een stuk comfortabeler door de extra vering in de banden.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.