Rainbow Ligfietsen Lyra

Het is sportief en ontspannen fietsen met de Rainbow Lyra.

De belangrijkste kenmerken van de Lyra is dat het een ligfiets is met 2x 26" wielen en een zithoogte vanaf 58 cm, een gematigde racehouding en de bekende sublieme afwerking de ultieme (hogere) ligfiets voor lange afstanden, met of zonder bepakking.

Een ligfiets die ook in het drukke stadverkeer niet snel over het hoofd gezien wordt. Snel, wendbaar en bijzonder stabiel, ook op minder goede wegen.

Leverbaar in zowel onder- als bovenstuur.

Prijsindicatie: vanaf 1795 euro

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op vr 23 nov 2001 om 00:00

De Lyra. In wezen is het de Lyric (waar ik zo gek op ben) op hoge wielen (26 inch Shimano's). De lighouding is hetzelfde als op de Lyric - en dus is ook deze fiets gewoon snel - maar de grote wielen geven (vooral op slechtere wegen) meer comfort. Ik heb de Lyra nu in fel geel en rood gezien, en hij ziet er met zijn zwarte spaken "heftig" uit. Lijkt me een ideale fiets om ook over wat mindere paden hele continenten te doorkruisen. Voor de rest is de Lyra een echte Rainbow en dat zegt eigenlijk al genoeg. Martin.

zwaan op vr 30 nov 2001 om 00:00

Begin oktober beloofde in mijn eerste ervaringen met mijn aangeschafte Lyra te vertellen. Ondertussen heb ik er meer dan 600 km opzitten dus is denk dat de tijd rijp hiervoor is. Even van te voren. Ik gebruikte mijn lowracer voor woonwerk (10 km enkele reis) maar na twee ongelukken in de stad voelde ik me niet echt lekker meer. Ik heb dit jaar ook een relaxx aangeschaft, maar deze was echt bedoeld voor de fietsaanhanger en het stoeltje achterop. De relaxx gebruik ik dus hiervoor en als ik wat "netter" op mijn werk of werkzaamheden moet zijn. De relaxx is overigens ook een fijne fiets. Duidelijk werd echter voor mij was dat ik een fiets wilde die redelijk snel was, comfortabel (ik rij over een zeer slecht "stoepfietspad") en ik moest goed zicht hebben en zichtbaar zijn. Ik vertrok dus naar Twigt in Bergen aan Zee. Ik heb daar de volgende fietsen geprobeerd, optima lynx en condor, de M5 shockproof en de Rainbow Longo en Lyra. Deze fietsen zijn zeer verschillend van eigenschappen in mijn ervaring. Uiteindelijk ging het om de zichtbaarheid tussen de twee 26x26 inch fietsen: de condor en de Lyra. Ik koos uiteindelijk voor de laatste om zijn stuurgedrag en het gemak waarmee ik hoge snelheden haalde (ook het duinen beklimmen verliep beter). Na 600 km ben ik uiterst tevreden over mijn fiets. Hij is inderdaad snel, mijn tijden zijn net zo goed als, of zelfs beter dan met mijn lowracer. Dat is natuurlijk niet omdat de Lyra perse sneller is, maar wel op mijn normale fietstraject. Het zicht is ook goed. Ik heb er een Twigt hoofdsteun bij besteld, en dat werkt heel goed. Het is eigenlijk een neksteun, en samen met de stoellverstelmogelijkheden had ik snel een prima houding gevonden. Zijn er dan geen klachten? Een paar kleintjes. Zo werd mijn fiets met een 9speeds bar-end shifter afgeleverd met een 8sp cassette. Dit schakelde niet fijn. De nagestuurde 8sp shifetr van Rainbow (via Twigt) werkte echter ook niet goed. Ik heb toen maar weer de 9sp shifter erop gezet en nu gaat het redelijk goed (nu kan ik natuurlijk wel in de loop van de tijd naar een 9sp cassette) gaan. Ook vind ik de grote bagagedrager (de ik als optie heb bijbesteld) nog wat klein in combinatie met een grote stoel (die ik heb). Verder is het ook geen koopje, ik betaald Fl. 3350. Maar toch, een heerlijke fiets.

pa3cnt op di 07 sep 2004 om 00:00

Sinds januari 2003 bezit ik een Rainbow Lyra. Gekocht bij Ligfietswinkel Amsterdam. Prima begeleiding gehad van die mensen daar. Na ca 400 km de volgende ervaring: In het begin flink wennen. De fiets wilde vooral vooruit. Maar ik ook, dus ik zette door. Telkens als ik een tochtje maakte heb ik me echt geamuseerd, dit is ontzettend leuk fietsen! De Lyra is inmiddels wat aan mij gewend, en ik kan nu ook in druk verkeer fietsen zonder dat ik het stuur probeer fijn te knijpen. Alleen bij scherpe bochten (hoekje om) nog wat durf nodig. Niet dat de Lyra die draaicircel niet kan maken, maar ik moet dit nog erg langzaam doen. Nogmaals, de fiets wil soms nog steeds rechtdoor. Totaal geen spijt. Van de zomer ga ik op dit ding op fietskampeervakantie, na dat ik dat 22 jaar op bukfietsen heb gedaan. Reacties onderweg zijn ook leuk: Bella! (Italiaans echtpaar) en: Are you disabled? (only mentally) 16 juni 2003: Daar ben ik weer, nu een reis door Europa verder: geen problemen meer, de contribuant die over het platliggen in de bochten schreef heeft gelijk. de Lyra fietst nu zo goed dat ik de zelfde zou nemen als hij zou verdwijnen. km-stand is nu 4221 km. later verder, reeds, Rob. 7 sept 2004 Ben er nog steeds, km-stand nu 26544 km. 3 keer ketting, 7 keer remblokjes. Rob (nog steeds happy op de Lyra)

(Niet langer geregistreerd) op vr 17 jan 2003 om 00:00

Benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen in deze categorie heb ik tijdens cycle vision 2001 een paar proefrondjes op de Rainbow Lyra gereden.(Ik rijd al enkele jaren op een Condor.) De 2 x 26 inch bevalt mij prima. Mijn eerste indruk: rijdt bijzonder goed, met een rustig en stabiel stuurgedrag. Als je een Condor gewend bent kost het 0 minuten gewenningstijd om je op de Lyra vertrouwd te voelen. De fiets heeft een iets lagere zitpositie en wat langere wielbasis in vergelijking met de Condor. Mooie fiets ook, trouwens!

(Niet langer geregistreerd) op za 08 mrt 2003 om 00:00

Ruim een maand geleden heb ik bij de Liggende Hollander te Eindhoven (uitstekende zaak overigens!) een Rainbow Lyra gekocht, na daar eerst samen met mijn man en mijn jongste broer een aantal ligfietsen uitgeprobeerd te hebben. Eerst heb ik twee typen Hurricanes uitgeprobeerd(de Serie onderstuur en de XL bovenstuur), maar ondanks allerlei juichende verhalen van anderen vond ik beide fietsen erg nerveus en vervelend sturen. Vervolgens heb ik een Nacza Explorer onderstuur uitgeprobeerd, een comfortabele, maar mij te trage fiets. Daarna heb ik een uurtje rondgefietst op een Challenge Lynx, een heel erg leuk en supergoed sturend fietsje, en de dag eindigde op de Rainbow Lyra, en ik was meteen verkocht. Vanwege mijn geringe lengte (1.60) had ik een 2 x 26" fiets eigenlijk al afgeschreven, maar de Lyra bleek een verassend lage opstap te hebben. Door de 2 x 26"inch wielen bevind je je toch op een dusdanige hoogte, dat je een goed overzicht hebt over de rest van het verkeer, en - niet onbelangrijk - andere verkeersdeelnemers zien jou ook. Verder reed de Lyra comfortabel en snel, hetgeen ik als absolute eis aan een fiets stel, gezien de dagelijkse 40 km die ik per fiets naar mijn werk afleg. Daarnaast was de Lyra de meest stabiele fiets die ik die dag had uitgeprobeerd, en dat rijd wel zo prettig! Inmiddels heb ik ruim 400 km gereden op de Lyra. De eerste dagen heb ik nogal wat keren in diverse struiken gelegen, omdat ik moeite had om vanuit stilstand weg te komen. Inmiddels gaat het wegrijden gelukkig moeiteloos. Snel is de fiets ook. Met de wind in de rug, dat wel, heb ik onlangs een topsnelheid van 39 km per uur gehaald. Op deze site las ik van een andere Lyra rijder dat hij moeite had met bochten omdat de Lyra alleen maar rechtdoor wil. Mijn ervaring is dat de Lyra alle bochten moeiteloos neemt. De truc is wel om, net als op een motor, de fiets schuin in de bocht te leggen, en met de Lyra kun je echt héél schuin en hard een bocht door. De fiets is in mijn beleving dus zowel superstabiel als behoorlijk goed wendbaar en daarbij ook snel, ondanks het hoge gewicht van ruim 17,5 kg. Een aanrader!

fcornet op vr 28 mrt 2003 om 00:00

Augustus 2002 heb ik mijn CC-Moduflex (20/28 met onderstuur) verruild voor de Rainbow Lyra. Ik was op zoek naar een 26/26 ligger met onderstuur. 26/26 fietsen zijn (ook op slecht wegdek) comfortabel en nog redelijk goed zichtbaar. Verder zijn 26" banden overal goed verkrijgbaar. De Optima Condor viel af vanwege de te hoge opstap, de Nazca Pioneer vanwege teveel vering (bij 26" wielen is voorvering niet nodig). De Lyra aangeschaft bij de Ligfietswinkel in Amsterdam. Levering keurig volgens afspraak. Enkele details over mijn uitvoering: - Onderstuur (heerlijk, vrij gevoel) - Grote bagagedrager (goed voor een dubbele set Ortlieb tassen) - 9 speed (11-32 tandjes) cassette achter - 3 bladen voor (32-42-52 tandjes) - Schwalbe Marathon 308 banden - Magura HS 33 remmen - 900 lbs veerelement (was bij aflevering nog 800 lbs) - neksteun - zitting maat L (ik ben ca 1,85) Op mijn verlanglijstje staat nog de nieuwe stoelbekleding die Rainbow op de Fietsenrai 2003 presenteerde. De geleverde bekleding (katoen met reycoflex) beviel me niet, als zo'n hoes nat wordt (en dat wordt ie ook van gewoon fietsen), droogt het slecht, bovendien verliest het materiaal al zijn elasticiteit. In maart 2003 dus nog maar even een optima ademende bekleding gekocht (zonder hoes). Voor het goed vastzetten van de Ortlieb tassen heb ik een heel eenvoudig rekje gemaakt, zodat de tassen niet gaan heen en weer wiebelen. Gebruikt vooral voor tochten in de buurt (van Haarlem) en een ritje naar en door de Ardennen. Daar bleek dat je ook op een ligfiets goed de bergen in kan, zelfs met ca 25 kg bepakking (tent, etc). Omdat ik de fiets met name in deze omstandigheden toch nog teveel vond veren heb ik er in maart 2003 een nieuwe, zwaardere veer ingezet. Verder in 3 dagen de Zuiderzee route gereden (ca 175 km per dag, prachtige tocht, volop genieten). De vering is dusdanig goed (ook met de standaard veer) dat ik voor de meeste drempels niet meer rem. Dat was op mijn vorige fiets wel anders, daar werd je gelanceerd bij het oprijden op een drempel en moest je dus echt afremmen. Kortom, de Lyra is voor mij de ideale fiets. Lekker comfortabel, prettig hoog in het verkeer. Fantastisch voor lange ritten. De fiets is uitermate stabiel, met losse handen fietsen lukt nog net niet, maar wie weet komt dat nog...

(Niet langer geregistreerd) op ma 06 okt 2003 om 00:00

Ik heb nu een jaar een Lyra en het gaat steeds lekkerder. In het begin ging ik niet veel sneller dan op mijn racefiets, maar nu kan ik aardig triathlonfietsers dwarszitten met snelheden van 35-40 km/u. Ik was op zoek naar een 2x 26inch fiets vanwege de zichtbaarheid, de gemakkelijk verkrijgbare onderdelen (normale tandwielen) en die ene reserveband die je maar mee hoeft te nemen. Ik heb eerst een Nazca Pioneer geprobeert maar die was veel te week geveerd, je wordt bijna zeeziek. Een M5 26-26 was te hoog en te nerveus. Toen ik de Lyra probeerde was ik meteen verkocht, lekker onderuit en hij zag er ook mooi uit. Wat wel wennen is, is de plaats van het voorwiel. Verder naar voren dan je denkt en dat is best lastig als je precies ergens de stoep op wilt sturen. Voor de rest, in de bochten kun je lekker hangen en doordat ik 1m85 ben heb ik niet het probleem dat ik met mijn hakken tegen het voorwiel kom, ik kan dus doortrappen in de bocht. Er zitten sinds het voorjaar schwalbe Stelvio 25mm bandjes onder en die naar 8-9 bar opgepompt gaat het nog veel sneller. Met tegenwind rond de 30 en voor de wind ruim over de 40 km/u.

janbusser op di 14 okt 2003 om 00:00

Ruim een jaar Lyra rijder met veel plezier. Hij is zacht strand geel, met een groot stoeltje, 3x8 versnellingen en continental banden. Ik heb er nu zo’n 3000km opzitten. Vanaf 1994 op M5 26-28 en M5 20-28 met voorvering gereden. De lighouding komt aardig overeen en nog te verstellen, maar daarmee houdt de overeenkomst wel op. De voordelen: eindelijk kan ik makkelijk met m'n voeten aan de grond o.a. bij het stoplicht (ligfiets ook in de stad), meer comfortabele vering (vooral bij gootjes tussen fietspad en kruisende wegen), kan ontzettend hard de bocht door door zeer voorspelbaar bochtgedrag (bij de M5 remde ik altijd bij kleine bochtjes, niet bij lange afdalingen tot 73km/h - Toscane). De nadelen: bij grote stuuruitslag komen m'n hakken tegen het voorwiel als ik niet oppas, maar normaliter heb ik nergens last van en kan ik lekker doortrappen; hij is wel wat zwaarder dan de M5 en dat merk je vooral in de Bergen (september 2002 in Pyreneen - zie 'fotoboek') maar ik rijd toch 95% van de tijd in Eindhoven e.o. op vlak terrein, dus no problem. Ik had een probleempje met het balhoofd, wat snel opgelost is door ‘de liggende hollander’ en Rainbow, Wim Hoefman. Prima service, mijn complimenten! Ik ligfiets ook graag vanwege het afwijkende en van onze Lyra zijn er nog niet zoveel, verwonderlijk eigenlijk. De M5 heeft ook een andere uitstraling. Wel leuk dat er in mijn omgeving andere Lyra rijders zijn: de diep rode van Theo Verbaal en Stefan van Rooij met zijn fel groene en die werkt bij mij in de straat bij ‘de liggende hollander’ je-weet-wel!!!

(Niet langer geregistreerd) op ma 04 sep 2006 om 00:00

Sinds een half jaar ben ik in het bezit van een lyra. Ik ben ooit begonnen met een Roulandt. 2 jaar geleden heb ik een flevobike racer gekocht. Ik vond het een hele uitdaging om met die fiets naar mijn werk te kunnen maar bij gebrek aan oefenen en uiteindelijk ook aan motivatie is me dat niet gelukt. Zodoende ben ik op de Lyra uitgekomen. Ik fiets er mee naar mijn werk; deels over de dijk en deels in de stad. Ik moest even wennen aan het stadse rijden: nog niet helemaal wendbaar, ik kan nog niet helemaal inschatten hoe snel ik ergens weg ben, maar op de dijk is het echt helemaal te gek; voeten klik ik dan vast (durf ik in de stad niet) en rijden maar. Ik zit heerlijk, stuurt gemakkelijk, schakelt enorm licht en remt echt goed. Kortom gewoon genieten. Ik ben zelf niet zo groot, 1.68 m maar kan goed met mijn voeten bij de grond, opstappen/wegrijden is ook geen probleem. Dus ondanks zijn hoge wielen toch een goed rijdbare fiets voor de niet zo grote mensen onder ons. Mocht je nog vragen hebben mail me maar. Anita.

appel op do 22 mrt 2007 om 00:00

Samenvatting van het toch wat lange verhaal hieronder: een geweldige fiets voor woonwerk-verkeer, lange tochten en fietsvakanties. Drie jaar geleden kocht ik mijn matzwarte Lyra met onderstuur, compleet met tassenset, hoofdsteuntje, en Deore XT onderdelen. Na deze drie jaar gebruik voor woonwerk-verkeer (7,5km enkele reis Nieuwegein-Utrecht), af en toe een dagtocht, en een fietsvakantie door Belgisch, Frans en Zeeuws Vlaanderen, volgen hier mijn ervaringen: De eerste weken was het erg wennen: Opstappen en wegrijden, korte bochten, het ging allemaal wat stuntelig. En met nog minder snelheid waren mijn benen nog sneller moe dan op mijn sporthybride. De meeste beginnende ligfietsers hebben deze ervaring, maar ik denk dat de relatief liggende houding, en de hoge trapas van de Lyra nog iets extra gewenning vraagt. Toen ik na twee weken SPD pedalen ging gebruiken fietste ik gelukkig veel meer ontspannen, en na een maand kon ik concluderen dat de fiets me bracht wat ik ervan verwachtte: Ik fietste sneller, en vooral comfortabeler, terwijl ik toch nog hoog genoeg zat om gezien te worden: ruim boven ooghoogte van de meeste autobestuurders. Een van de redenen dat ik voor een ligfiets koos waren RSI klachten. Op mijn hybride moest ik halverwege mijn 7 kilometertocht rechtop zitten, en mijn handen en armen losschudden, op de Lyra zat ik zelfs op veel langere tochten comfortabel en zonder een centje pijn. Ik was overigens bang dat ik door de hoge trapas van de Lyra snel last zou krijgen van "dode voeten", omdat ik dat ook op mijn bukfiets al had. Gelukkig viel dit mee, het kwam wel voor, maar niet vaker dan ik gewend was. Na een half jaar ging het frame een standje lager, en het stoeltje zo plat mogelijk, op jacht naar nog meer snelheid. Ik rijd nu aanzienlijk sneller dan op de hybride, maar ben toch niet sneller thuis, omdat ik vaak een rondje omfiets, vooral op de buitenwegen die ik dan kies komen de kwaliteiten van de fiets tot zijn recht. Nu ik helemaal gewend ben, merk ik dat de fiets heerlijk stabiel stuurt, betrouwbaar, en toegeeflijk bij kleine stuurfoutjes of een glad stukje weg. Problemen heb ik nauwelijks gehad. Alleen de bevestiging van het stuur ging regelmatig loszitten. Zelfs de fietsenmaker kon dit in eerste instantie niet verhelpen. Het schijnt vaker voor te komen bij het oude model Lyra (die met het rechte frame). Gelukkig is het probleem na het vervangen van de bevestigingsbout niet meer voorgekomen. En toch ga ik de andere fiets verruilen voor een andere: een M5 shockproof met 406 banden. Deze is nog net hoog genoeg om veilig te kunnen rijden, en (iets?) sneller dan de Lyra. Ik heb naast de SP diverse fietsen geprobeerd, met bovenstuur, die nog lager waren, maar de snelheidsverbetering (op gevoel) viel me eerlijk gezegd wat tegen. De Lyra is gewoon al een snelle fiets, ik vermoed dat het monteren van smalle racebandjes, en het weghalen van wat gewicht (bagagedrager, standaard), er een echte " high racer" van maakt. Behalve als het bergop gaat, dan is het stalen frame toch wat zwaar.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.