Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Para-Cycling België, helmdiscussie, slim fietskompas, veerpoot Quattro, lespakket VVN, fietskunsten, fietstrends in fietspaden, Fietstelweek en Strava, 500km-rit

Para-Cycling België

Eén van de vijf wedstrijden om de UCI Para-cycling Road World Cup zal dit jaar weer in Oostende worden gehouden. Op de website van Isomundo is uitgebreide informatie te vinden over dit evenement.

Helmdiscussie

Een interessante bijdrage aan de eeuwige helmdiscussie komt (of beter: kwam, want al in 2014) van Howie Chong, een (voormalige?) student aan de Yale universiteit. Er komen genoeg argumenten voor en tegen het helmgebruik langs en zoals gewoonlijk ligt het er maar net aan welke argumenten je belangrijker vindt of meer gewicht toekent, om tot een andere conclusie te komen.

Slim fietskompas

Een dik jaar geleden maakte Bright.nl melding van een slim fietskompas dat met behulp van crowdfunding in productie zou worden gebracht. Inmiddels is het kompas verkrijgbaar, maar lees voor je gaat bestellen even goed wat je koopt. In tegenstelling tot wat in het artikel van Bright wordt geschreven, gaat de accu bijvoorbeeld hooguit 30 uur mee als je het kompas daadwerkelijk gebruikt. De bij Bright genoemde 3 maanden lijken de maximale standby-tijd te zijn. Bedenk ook dat je voor het kompas een smartphone nodig hebt, die dus ook weer opgeladen moet zijn.
Helaas is op de website van Beeline geen echte handleiding te vinden. Een gedetailleerde beschrijving van de werking van het kompas is dus niet mogelijk, maar het lijkt als volgt te werken. Via een app op de smartphone geef je de eindbestemming in. Het kompas geeft daarna op het display de (globale) richting van en afstand tot de opgegeven eindbestemming aan. Gezien er in de technische specificaties geen vermelding is van GPS, wordt je positie waarschijnlijk door je smartphone bepaald.
Een voordeel van dit kompas is dat je niet zo nauwkeurig hoeft op te letten of je wel de goede weg inslaat. Hierdoor ben je meer in de gelegenheid om van de omgeving te genieten en (ook niet onbelangrijk!) om op het overige verkeer te letten. Een nadeel is dat je eventueel voor (voor fietsers) afgesloten wegen zou kunnen komen te staan, of dat je een flink stuk omrijdt omdat je net die ene brug niet bent overgestoken. Maar zo zijn er ongetwijfeld nog meer voor- en nadelen te noemen waar je in de praktijk mee te maken krijgt.
Kortom, waarschijnlijk een leuke gadget, maar ook niet veel meer dan dat.

Veerpoot Quattro

Miles Kingsbury is bezig met een nieuwe veerpoot voor zijn Quattro. De veerpoot wordt volledig symmetrisch, zodat deze zowel links als rechts, maar ook voor en achter kan worden gebruikt.

Lespakket Veilig Verkeer Nederland

Men hoeft het niet altijd eens te zijn met wat VVN verkondigd, maar dit lespakket zal ongetwijfeld vrijwel iedereen's goedkeuring krijgen. Zeker gezien de resultaten van dit onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werd uitgevoerd.

Fietskunsten

Nee, niet wat je allemaal op een fiets kunt, maar schone kunsten met fietsonderdelen. Op dat gebied zijn er nog meer bezige bijen.
Maar met nieuwe onderdelen is ook wel wat moois te maken waar je wel nog mee kunt fietsen, al is het percentage ligfietsen hier (net als in het echte leven) helaas te verwaarlozen.

Fietstrends in een nieuwe generatie fietspaden

Volgens dit artikel op Verkeerskunde.nl zijn de trends comfort, veiligheid en communicatie. Dan gaat het om brede randmarkeringen, en bijvoorbeeld om de juiste stroefheid (zeker als steeds meer fietsers steeds harder gaan rijden). Er is een vraag naar bredere paden met ruimere bochten. Een andere trend is de stap naar communicatie van fietsers met (zelfrijdende) voertuigen en met de (fiets)infrastructuur.

Fietstelweek en Strava

Over de resultaten van de Fietstelweek hebben we het alweer een tijdje geleden gehad. Maar hoe compleet is die data eigenlijk? Of zou je deze moeten vergelijken met Strava om een completer beeld te krijgen?

500km-rit

En tot slot was er nog die Chinees, die misschien toch iets aan dat slimme kompas had gehad...

Reacties

twilwel op vr 27 jan 2017 om 22:10

Met Strava krijg je volgens mij een erg incompleet beeld. Zijn toch meest sportieve fietsers. In het artikel wordt er vanuit gegaan dat bekend is of het om woon=werk verkeer gaat. Dat betwijfel ik. Ik zet eigenlijk maar zelden het extra vinkje om aan te geven dat ik woon-werk gereden heb. Voor mij is het immers niet belangrijk, dus waarom zou ik de extra moeite nemen.

Theomez11 op za 28 jan 2017 om 19:31

Wat slimme fietspaden betreft zou ik graag wat aandacht hebben voor fietspaden aan de 'verkeerde' kant van de weg; in het donker word je daar heel snel verblind door autoverkeer, vooral fietsers dicht bij de grond (kinderen, ligfietsen). Ik heb nu een aangepaste fietsroute om zo'n fietspaden te vermijden.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.