Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Ervaring zelfbouw Go-One3

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Complete fiets

Ervaring Go-One3 van de Firma Beyss Leichtfahrzeuge ( www.go-one.de ) te Straelen.

Omdat ik de ervaringen niet kan posten op de Ervaring-site (de Go wordt niet in het nederlandstalige gebied commercieel verhandeld) moet ik uitwijken naar de Zelfbouw-site. Aangezien de fiets ook een bouwpakket was, niet meer dan logisch....

Mijn (persoonlijke) argumenten voor de Go-One3:
Qua grootte keuze uit Mango of Go. Quest te groot (pad en schuur te klein), duurder, niet wendbaar genoeg (bochtige route woon-werk).
1. Zicht vooruit op de weg. Met mijn 1m79 ben ik aan de kleine kant voor een Quest of Mango. Ik zag veel van mijn schoenen en weinig van de weg. De stoel zou dan omhoog of rechterop moeten. Komt het zwaartepunt nog hoger te liggen...
2. Hoofd uit weer en wind. Tijdens een testritten met de Q en M was ik al een windscherm/ruitje aan het ontwerpen....
3. Prachtige fiets, een van de mooiste velo's dat ik ken.
4. Zelfbouwpakket was prijstechnisch (toen) heel interessant, ook was het kale fiets.
5. Lichter dan de Mango. Mijn route is vrij bochtig, veel optrekken en remmen, dus kilo's zijn belangrijk.
6. Metaalwerk komt van Velomobiel. Het heeft zich bewezen in Q en M. De body's voor de Q en M komen bij Beyss vandaan, dus als carrosseriebouwer zit het ook wel snor.
7. Het idee dat je je eigen velo in elkaar hebt gezet, sprak me enorm aan.

Argumenten tegen:
1. Kwetsbare ruit, zicht bij regen, beslagen ruit tijdens vochtig weer.
2. Basic velo, extra's kosten geld.
3. Beyss is een carrosseriebouwer en geen fietsenmaker, veranderingen aan het 'fietsmechanica' is duurder en je moet het zelf regelen. Het is geen kant en klare fiets. Voor de echte velo-fietsenmakers moet je o.a. bij Velomobiel zijn.

Zelfbouw pakket:
Het bouwen vond ik een prachtige klus, maar met 2 linker handen en/of gebrek aan knutselgevoel; niet aan beginnen! Geen problemen ondervonden met verkeerde of te weinig onderdelen/materiaal. De Duitstalige beschrijving, ruim voorzien van foto's, was op een paar puntjes na duidelijk. De fiets is dan fietsklaar, maar is niet voorzien van verlichting, spiegel, wieldoeken, enz.

Wegligging/fietsen:
De veerpoten en stuurinrichting zijn het zelfde als van de M en Q. Het achterwiel heeft een hydraulisch (instelbare) gedempte achtervering. Denk dat mede door het 26" wiel, de Go niet uitbreekt/uit de bocht hobbelt. De Go-One heeft een lage zit (hoogte stoel 18 cm boven de weg) en je hebt prachtig zicht op de weg. Mede door zijn spoorbreedte van 75 cm, ligt het als een blok op de weg. Met Vredestein MC glijdt je over de voorwielen door de bocht! Schwalbe Marathon Plus (47) hebben meer grip en lukt het wel om op 2 wielen door de bocht te karren. Draaicirkel (stoeprand-stoeprand) is ca. 6 meter.
Qua lawaai zal het niet onderdoen voor de M of Q. Je zit natuurlijk wel in de stroomlijn en niet erboven. Voordeel van de ruit is dat het akoestisch doder is dan glasvezel/carbon versterkt polyester. Lawaai komt voor een groot gedeelte uit de speling in voorwiellagers en stuurinrichting van de voorwielen. Ik heb een aantal dingen verbeterd, en daardoor is het lawaai behoorlijk minder is geworden.

De ruit:
Ik rij 2 x per dag 14 km, waarvan 1x in het donker. De binnenkant en de rand, vooral in de neus, reflecteren in ruit. Het is van groot belang de binnenzijde zo donker mogelijk te maken (zwart verven). Tevens moet de verlichting goed afgeschermd worden om reflecties in de ruit te vermijden. Zolang de ruit schoon en droog is, heb je van tegenlicht geen last. Regen belemmert het zicht overdag niet veel, het zicht is dan behoorlijk goed, omdat de druppels die blijven hangen klein zijn. 's Nachts reflekteren koplampen en straatverlichting (als onder de lamp door fietst) wel in de druppels. Een ruitenwisser zou dan een hele verbetering zijn. Het beslaan van de binnenzijde van de ruit is een ernstiger probleem. Tijdens zeer vochtig weer beslaat de binnenkant. Oplossingen zoek ik in betere ventilatie door de lucht uit de openingen naast de lamp omhoog te gaan leiden langs de ruit. Beyss heeft een afscherming voor de lamp gemaakt, dat tevens de lucht uit de ventilatiegaten naast de lamp omhoog duwt, en anti-condens folie (vizieren van motorhelmen). Volgens Beyss zijn er ook experimenten met ventilatoren gaande, tot dan veeg ik met een zeem de condens weg.

Sinds december 2004 heb ik het lampenkapje (tevens luchtgeleider) van Beyss gemonteerd. In het lampenkapje heb ik 3 x 1Watt Luxeons bebouwd. Doordat de lucht uit de voorste gaten door het lampenkapje omhoog langs de ruit wordt gestuwd, is het beslaan enorm afgenomen! De luchtvochtigheid moet nu veel hoger zijn om de boel te laten beslaan. Tevens beslaat de ruit nu eerst aan de zijkant , voorheen was het middenstuk als eerste beslagen. Het lampenkapje is een absolute must!

Een andere belangrijk nadeel van een ruit is de kans op beschadiging. Je moet HEEL ERG voorzichtiger mee omgaan om krassen te voorkomen. Beyss ziet het als een slijtage onderdeel (hoelang gaat een ruit van een auto mee?). De ruit is wel krasvast (voor zover kunststof krasvast is) en men kan het polijsten. De zicht door de ruit is onvervormd. Na ruim een jaar zie ik nu (als de zon onder een bepaalde hoek op schijnt) hele kleine krasjes van het schoonmaken. Ik gebruik katoenen doek (geen wonderdoeken of iets dergelijks, omdat die vaak van polyester zijn, en dat is toch een keiharde kunststof soort...) en veel water tijdens het wassen van de ruit.
De voordelen zijn echter groot, veel minder kou aan je hoofd, hoofd lekker uit de wind, geen gebrul van de wind in je oren, geen tranende ogen meer, minder nat hoofd tijdens buien, geen insecten tussen je kiezen.

Bagage:
Bagage ruimte is klein. Dat bepaald in mijn optiek al voor een groot deel zijn gebruiks-functie. Voor mijn woon-werk en is het groot zat. De Go is niet geschikt voor kampeertochten of om pakjes tussen steden te koerieren. Ik leg het tasje naast me neer, achter de wielkast, eventueel het 2de tasje aan de andere kant. Plakspullen, pompje, noodverlichting liggen onder de stoel. Ik heb de stoel schuiner en 1,5cm hoger gezet dan volgens bouwplan, omdat ik dat prettiger vond fietsen. Bijkomend voordeel is dat er meer ruimte onder de stoel is ontstaan. Zou de ketting afgeschermd zijn, denk ik dat ik al mijn spulletjes met gemak onder de stoel kan gooien.
Beyss weet dat ontbreken van een bergruimte een belangrijk argument is om niet voor de Go te kiezen. Hij was aan het experimenteren met een koffer, maar het achterwiel kwam tijdens het inveren tegen de koffer. Toen ik een 20" wiel voorstelde, was dit zijn reactie:"Mit dem 20 Soll Hinterrad sieht das Go-One doch scheisse aus, verliert seinen eigenen Charakter und sieht dann mit Box aus wie ein Quest mit großen Fenstern, das wollen wir nicht!". Lijkt me duidelijk...

Uit de wind zitten/instapgat/dak:
Het instapgat is groter dan bij de Mango of Quest. Toch zit je, zelfs zonder dak, behoorlijk afgeschermd tegen wind en regen. Dat was voor mij een heel belangrijk argument om voor een Go-One te kiezen. Het is nog maar 1x voorgekomen dat ik dacht 'nu moet ik toch eens gaatjes in de bodem boren om het water te kunnen lozen'. Komt de wind van opzij, dan heb je behoorlijk wat wind om de oren.

In november 2004 heb ik het dakje, de ruitjes zitten er nog niet in. Het lijkt erop dat je met dak sneller (aërodynamische) bent, en tijdens regenbuien zeker droger! Het zicht tijdens een bui in het donker, is een stuk beter geworden omdat mijn bril druppelvrij bleef!

Snelheid:
Over het orgineel gemonteerde verzet was ik niet tevreden. Ik fietste altijd met het grootste verzet (26"wiel, achter 12 tands, voor 52). Mijn kruissnelheid lag rond de 37 km/uur. De laagste snelheid is toch nog boven de 30 bij forse wind schuin van voren, recht van voren, dan fiets ik nog 33/35. Max was 59 km, maar toen komen de knieschijven bijna los van de knieën. Om meer verzet te krijgen -en voorderajeurs maken altijd ruzie met mij- heeft Velomobiel op verzoek een 3 x 9 versnellingsnaaf in het achterwiel gezet. De kruissnelheid ging met 2 km omhoog omdat mijn benen toch beter presteren bij een lager toerental.

Groeten Chris Berentsen

Het lijkt krap, maar het dat is het zeker niet!

Redactie

Reacties (0)