Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Spring maar achterop, energieker fietspad, eenwieleren, rechtop trike, Cycle for Hope, opvallender, ja hoor, onttakelde velomobiel, ARION1

Spring maar achterop

Do & Do maken een documentaire over de fiets, en zoeken geld voor het project (professionele audio-nabewerking en kleurcorrectie).
In 'Spring maar achterop' - een dag in fietsend Nederland -, worden diverse fietsers gevolgd, waaronder een bijna blinde tandempassagier, Kees van Malssen in zijn oranje velomobiel (Oliebollentocht), peuter Marije die leert fietsen en twee zusjes op weg naar school.
De film zal tijdens diverse bijeenkomsten worden vertoond en op diverse manieren gepromoot.
Zie ook de trailer.
Bijdragen kunnen worden gedaan via Cinecrowd (op deze vrijdag nog maar 3 dagen).

Energieker fietspad

Het eerste fietspad met zonnepanelen ter wereld, SolaRoad, bij Krommenie levert meer energie dan verwacht.
In een half jaar tijd is 3.000 kWh opgewekt door de panelen. Omgerekend betekent dat een opbrengst van 70 kWh per m2 per jaar. Dat is meer dan de bovengrens die werd berekend op basis van laboratoriumtests. Een succes!
Te rooskleurig voorgesteld? Lees dan ook de reacties bij Tweakers. Of voorbarig?

Eenwieleren

Afgelopen weekend vond in Spaarnwoude bij Spaarndam op de wielerbaan, Wheelerplanet, het Nederlands Kampioenschap Eenwieleren plaats.
Het kampioenschap bestond uit meerdere onderdelen: 100 meter, 800 meter, 5 km, 10 km, 10 meter langzaam en een slalomparcours.
Nog een video.
Zie ook de site van Nederlands Kampioenschap Eenwieleren.

Rechtop trike

Dit is een kanteltrike Trivek van Hiele waarop je rechtop zit, een semi-ligfiets.
Deze trike is bedoeld voor mensen die ligfietsen te afwijkend vinden. Of de ligfiets niet zichtbaar genoeg vinden voor het andere verkeer, dus fiets je met deze trike als het ware 'op pootjes'.
Sturen gebeurt door te leunen. Dus toch wel weer knap afwijkend…
En dan hebben we niet eens over de aandrijving van het voorwiel gehad.
De site van Hiele en Kickstarter.

Cycle for Hope

Opvallender

Hoe maak je een advertentie opvallender? Zet de foto op de kop!

Ja hoor!

Een ruim 40 km/uur rijdende velomobiel is 'klemgereden', officieel staande gehouden, omdat er niet op het fietspad gereden werd.
De RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens), hoofdstuk II paragraaf 1 artikel 5 lid 4, bracht uitkomst, maar de wetsdienaar vond het toch verstandiger om, ook als driewieler, toch maar op het fietspad te blijven.
Ons commentaar: als het fietspad er zo bij ligt, waarom zou je dan…
En geen opmerkingen over de vlag in top?

ARION1

Op de ARION1 mag voor £ 10 (ongeveer € 14), tijdelijk (!), jouw naam staan. Met de ARION1 wordt in augustus in Battle Mountain een poging gedaan om het record van het Velox-team af te pakken, maar benoemt het al tot het snelste HPV-voertuig (the world's fastest human powered vehicle). Interessant!

Onttakelde velomobiel

In Bologna (I) wordt een deels onttakelde velomobiel voortgetrokken door een bukfietser. Pijnlijk!

In het weekend

Reacties

rene op vr 15 mei 2015 om 13:28

facebook-link over klemgereden fiets werkt niet...

MaartenSneep op vr 15 mei 2015 om 13:50

Ook over het fietspad met zonnecellen: https://www.youtube.com/watch?v=6-ZSXB3KDF0
In samenvatting: je kan de panelen beter op je dak leggen: de opbrengst is twee maal zo hoog, en de installatie-kosten zijn veel lager. Of je maakt een zonnescherm boven het fietspad, en haalt daar de energie uit, zoals nu bij de nieuwe perrons op Utrecht CS gedaan wordt.

WimH op vr 15 mei 2015 om 15:12

Ik ben ook wel benieuwd naar het verhaal van/over de klemgereden velomobiel. Helaas valt er niets te zien.

MichielAdriaan op vr 15 mei 2015 om 15:26

Nou ja, ik kan me het verhaal wel voorstellen, ben met de Limit zelf ook al zo naar het fietspad verwezen...
Goede spelling! (Vind ik persoonlijk dus minstens zo belangrijk)

ssj3gohan op vr 15 mei 2015 om 20:01

Oei, die trike 'op poten' lijkt me geen succes. Ben benieuwd waarom ze denken dat dit iets oplost; lijkt me vooral een ongelukkenmachine.

Met het zwaartepunt zo hoog, zo weinig camber en zo'n kleine spoorbreedte krijg je héél slechte laterale stabiliteit in bochten. Het werkt prima voor lage snelheden, maar bij hoge snelheid of bij manoeuvres bij calamiteiten kieper je zo om. Dit is zelfs al een probleem bij sommige velomobielen (op twee wielen fietsen), laat staan zo'n giga-hoge trike. Tel daarbij op dat hier vooral beginners en ouderen op zullen fietsen, en je hebt een recept voor een impopulaire fiets.

Daarnaast verlies je een hoop comfortvoordelen van ligfietsen met een zitfiets. Op een 'normale' rechtopfiets ondersteun je je gewicht door een combinatie van je zitbotten en je benen (de trapkracht ondersteunt je lichaam ook). Daardoor komt niet je hele gewicht op een klein oppervlak te rusten. Bovendien kun je makkelijk even gaan staan of verzitten. In een ligfiets is je gewicht verdeeld over billen én rug, dus ondanks dat je niet echt kunt gaan staan of anders zitten, zul je die noodzaak ook nooit hebben. Op een zitfiets heb je 'the worst of both worlds': geen ondersteuning van je benen, maximale gewicht op je zitbotten en ook niet echt veel vrijheid om anders te gaan zitten.

Er is een reden waarom de Giant Revive en dergelijke fietsen nooit wat zijn geworden.

Hoe dan ook ziet het eruit als een prachtig ontworpen fiets en de kickstarter-prijzen zijn belachelijk laag. Daar moeten ze verlies op maken.

nvanderwal op za 16 mei 2015 om 08:31

2 jaar geleden velomobielde ik over de weg een agent op een brommer voorbij. Verderop, bij een haakse afslag, hield hij mij staande en zei dat ik over het fietspad moest fietsen. Na enige uitleg zei hij, dat het genoemde wetsartikel alleen betrekking had op fietsverkeer binnen de bebouwde kom. Hij was daar zeer zeker over, maar gaf me (toch maar) geen boete.
Bij de Stichtse brug is een fietspad met klinkers (vast bekend bij zuidelijke velomobilisten die naar Dronten peddelen). Hier mag ik gelukkig over de weg. (overigens doen ook alle wielrenners dit)
In De bilt is een stoplicht met sensor; die zeer gunstig voor autoverkeer is afgesteld. Hier neem ik altijd de overgang voor autoverkeer, zodat ik niet lastige bochten voor het fietsverkeer hoef te nemen en eindeloos hoef te wachten bij het oversteekstoplicht voor fietsers. De beschrijving van velomobiel op mijn smartphone (http://www.velomobiel.nl/wet/ )was zeer handig toen een agent me hierom zeer vragen staande hield.
Omdat je met een velomobiel 3 keer over moet steken zonder voorrang en 3 haakse bochten moet nemen, rijd ik hier vlakbij altijd via de weg. Om weer bij het fietspad terug te komen, fiets ik altijd een stukje door het gras. Mag dat?

TeJayLigFts op za 16 mei 2015 om 09:15

Over de 'klemgereden' velomobiel: er valt weinig meer te vertellen dan dat klemgereden tussen aanhalingstekens staat (dus eigen invulling van de redacteur, ;) ).
Reacties van de velomobilist:
Oom agent vond dat ik beter op het fietspad kon fietsen. Ik had er net een mooi gangetje van 40 + op zitten. [...] ze waren zeer bezorgd om mij. [...] Jazeker, ik heb altijd een kopie bij me (van de RVV, red.). Hij heeft het ook nagevraagd en gaf mij gelijk, maar vond het verstandiger dat ik mijn weg vervolgde op het fietspad. Volgens hen hield ik het verkeer op, maar volgens mij kwam dat door een opvallend wit busje met blauwe en rode strepen .Op dit stukje was dit ook het beste. Ik heb ook alleen problemen met fietspaden voor uitritten waar men niet berekend is op snelle fietsen.
Meer info staat daar niet, en de foto staat in het vrijdagberichtmozaïek.

mango34 op za 16 mei 2015 om 10:14

Die onttakelde velomobiel is een gewone fietsaanhanger.

TeJayLigFts op za 16 mei 2015 om 12:34

Zeker weten Kees?
In een van de reacties staat: 'Maak je geen zorgen, er zijn velomobielen in Bologna die er erger aan toe zijn'. (Vrij vertaald m.b.v. Google)

lighans op zo 17 mei 2015 om 09:57

De Giant Revive was een behoorlijk succes hoor. Er werden er veel van verkocht. Alleen vond Giant zelf de marge niet genoeg en is na een jaar produceren gestopt. Ook fietsenmakers waren niet enthousiast, want afwijkend...

ironphoto op ma 18 mei 2015 om 11:26

Nog even het verhaal achter de 'klemgereden' velomobiel. Ik had bij velomobiel Service Twente Q-rings laten monteren door Peter de Rond en was op de terugweg naar huis (103 km). Op de heenreis had ik steeds netjes op het fietspad gereden. Hier had ik tot 2 keer toe bijna een botsing met automobilisten die schijnbaar geen rekening houden met snelle fietsers en zo het fietspad kruisen waar wij voorrang hebben.
Op de terugweg moest ik een stukje door Duitsland, hier ook netjes op het fietspad gereden, maar wat zijn de fietspaden hier slecht.
De gang zat er mede door de ovale kettingbladen goed in en heb terug in Nederland voor de rijbaan gekozen i.p.v. het verplichte fietspad.
Ongeveer halverwege naar huis, maanden 2 agenten in een busje mij met een vriendelijk "Aan de kant met dat ding" door de megafoon naar de berm.
Ik heb de wetsdienaren art.5 laten lezen, en ze hebben dit nog nagevraagd bij een collega van hun die ook zo,n 'ding' had.(Wel met elektrische ondersteuning) Ze gaven mij daarna gelijk, maar gaven aan dat het verstandiger was om op het fietspad te fietsen. Het probleem was, dat ik ze alleen gelijk kon geven. Het stukje fietspad was hier mooi breed en er fietste verder niemand.
Mijn voorkeur is over het algemeen toch de rijbaan, vooral als er veel uitritten vlak aan het fietspad liggen. En met 40+ hoor je mijn inziens ook niet op het fietspad.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.