BUPS? BUPS!

Gepubliceerd op

Nieuwe afkorting, wat houdt dit nu weer in?

Bups staat niet voor een aantal, drom, meute of groep(je).
BUPS staat volgens Jan van Steeg voor Bottom UP Superman, of in het Nederlands Bibs Omhoog Superman (BOMS). En net als Superman met de handen naar voren.
Op 17 maart op de wintertraining in Alkmaar te bewonderen! Jan rijdt daar in zijn supermanhouding!

Foto's: Jan van Steeg

Reacties

NoStress op ma 11 mrt 2013 om 18:59

Eigenlijk is de BUBS van Jan de helft van een mooi verhaal.
'Collega'racer en Cygnus-teamgenoot Thomas van Schaik heeft ook iets dergelijks gebouwd. Maar dan (totaal)anders.
https://www.dropbox.com/s/81gaapda8l0szjy/bubs.jpg

Jan kiest voor behoorlijk onconventioneel op zijn platte buik. Niet eens zo oncomfortabel als het er uitziet volgens Jan zelf.
Thomas gaat extreem (bijna 0 graden) plat op zijn rug. Alleen zijn schouders komen iets 'los'. Als ik het goed begrijp voorwiel aangedreven en het sturen? Ik zie alvast een volledig sturend voorframe....dat is gedurft en spannend! Net als op je buik fietsen.
De hele constructie van het carbonframe is tabletop. Dus zonder plug of externe mal. Een Balsahouten en PU schuimkern met gewikkeld Carbon er omheen. Allemaal in modulaire handzame stukken opgezet, verbonden met handgemaakt verbinding- en ophangpads plus gelijmde(en gelamineerde) verbindingen.
Knap bedacht, knap gemaakt. Lijkt verbazend eenvoudig. Maar zal dat natuurlijk niet zijn. Zeker wel inspirerend. Komt op mij over als hightech bouwen binnen het bereik van een gewone sterveling als ik.

De BUBS van Jan is in elk geval al fietsbaar. Mogelijk niet optimaal op een binnenbaan, maar ik geef Jan een grote kans elders hoge snelheden te halen. Thomas zoekt nog een plek voor het stuur en moet nog afmonteren. De fietsbaarheid zal veel van de balhoofdhoek en druk daarop afhangen. Daar zal vast over nagedacht zijn vertrouw ik op.
Voordeel is nu wel: Korte ketting, geen kettingtorsie, geen trappers tegen de wielen in de bocht.
Dat geldt overigens voor beide fietsen!
Beide constructie zullen wel bijna niks meer wegen, 8 kg schat ik. De grote winst zit hem in de zeer optimale aandrijving en stijfheid op die plaats. Tevens zo optimaal haalbare stroomlijn voor een open fiets denk ik.

Ik ben zo benieuwd geworden dat ik eigenlijk naar Alkmaar wil fietsen om het zelf live en rollend te aanschouwen.
Nog niet zo lang geleden geen enkel obstakel om te volbrengen voor mij, maar nu worstel ik met de uitvoering van de wens.

Voor wie Facebook heeft is er al vast meer te zien van deze 2 opmerkelijke projecten. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=346903578753604&set=a.316928388417790.74710.100003018952558&type=1&theater

MichielAdriaan op ma 11 mrt 2013 om 20:51

Waar heb je een voorwiel aangedreven buikligger gezien Theo? Ik zie 'm niet!

NoStress op ma 11 mrt 2013 om 21:10

Haha, nee dat zal lastig gaan Mick.Buikliggen EN voorwiel aandrijven.
De Bubs van Jan is een buikligger en achterwiel aangedreven.
De fiets van Thomas is een rugligger(!) en voorwiel aangedreven.

G op ma 11 mrt 2013 om 21:43

Da's wel de ultieme bukfiets... :-)

MichielAdriaan op di 12 mrt 2013 om 01:11

OK Nu zie ik het ook /begrijp ik je beter. Bij Thomas een soort Flevobike kantelbesturing eigenlijk. Met een extreme (maar feitelijk weer conventionele) ligfietshouding...

quest426 op di 12 mrt 2013 om 07:51

2 heren, 1 gedachte?

link

merijnwijnen op di 12 mrt 2013 om 11:40

Thomas zoekt nog een plek voor het stuur en moet nog afmonteren. De fietsbaarheid zal veel van de balhoofdhoek en druk daarop afhangen. Daar zal vast over nagedacht zijn vertrouw ik op.
Het Flevo-principe is best robust: ik heb ooit een 29 cm lage grote wielen Flevo gemaakt, 40 graden balhoofdhoek, en dat was (is) prima fietsbaar.
Een stuur heb je trouwens helemaal niet nodig op zo'n ding: ik heb niet meer dan een vertikaal pookje en dat alleen omdat je je remmen en versnellingen toch ergens aan vast moet maken. Mijn enige stuurloze fiets ooit. Is trouwens ook erg handig bij het stallen.

Mooi gedaan door deze heren, hulde.

Merijn

NoStress op di 12 mrt 2013 om 13:13

Mijn idee was het ook dat het een Flevobike besturing zou worden. (Met de benen dus) Stuurtje is dan slechts nodig voor bevestiging versnelling shifter en remhendel.
De lighoek is te plat voor een stuur in het midden lijkt mij. Je ziet echt niks meer. Ook niet als je handen van het stuur/helmstok af hebt.
Zal dus wel een onderstuur(tje) worden.

De balhoofdhoek is kritisch. Ik meen Johan Vrielink van Flevobike eens heb gehoord over een speciaal verstelbaar hulpbalhoofd bij de ontwikkeling van de Flevobike. Die was vrij instelbaar om de juiste hoek en zitafstand te bepalen met rijden. Ook het gewicht erop heeft invloed op het stuurgedrag en waar dat gewicht geplaatst is t.o.v. het balhoofd.
Daar is inmiddels data en veel praktijkervaring van bekend, dus zoals gezegd, laat dat maar aan Thomas over. Die is uiterst nauwkeurig in dat soort dingen uitknobbelen.

NoStress op di 12 mrt 2013 om 13:32

Martin,
Eerst dacht ik dat je Thomas en Jan bedoelde met twee heren een gedachte. Dat vermoed ik ook gezien de overeenkomst van aandrijfwiel.
Je doelt op iemand anders.
Nee ik denk het niet. Jan is een recordrijder, maar meer op lange afstand. Een turbodiesel dus. Daar is een andere fiets beter geschikt voor.
Deze fiets is volgens mij een idee dat uitgevoerd is om te kijken of het kan. Eerlijk gezegd denk ik dat de BUBS zowiezo rijdbaar is, maar kan ook behoorlijk snel kan zijn.
Die andere meneer is een thrill seeker. Zijn fiets is duidelijk gebouwd met een andere benadering. Dat frame doet mij vermoeden dat hij in aan de 'normale' reglementen wil voldoen (diamandvormig frame!). Zo goed ben ik daar ook niet in thuis. Ook de liniare aandrijving is exotisch te noemen. Mogelijk met het idee in een aerodinamische cylindrische 'cocon' met weinig bewegingsvrijheid te persen? Dat is al eerder gedaan. De Pronebike van Francois, TU Delft. De besturing was verschrikkelijk moeilijk direct aan de korte voorvork.
Buiklggers zijn er meerdere succesvol van gebouwd en bereden. Het is minder onconfortabel dan je zou verwachten. Jan zijn fiets is volgens mij uitstekend bestuurbaar na enige gewenning.
We gaan het zien zondag in Alkmaar.

quest426 op di 12 mrt 2013 om 14:59

Theo
ik denk dat je Greame Obree iets te kort doet door hem een thrill-seeker te noemen.
De man is wereld uurrecord houder geweest tot de UCI zijn fiets (en daarmee zijn records) verbood.
Het viel mij gewoon op dat ik na het zien van de fiets van Jan moest denken aan de fiets van Obree.
NIets meer en niets minder

Ik hoop dat Jan slaagt in zijn idee.

MaciejDlugosz op do 14 mrt 2013 om 12:13

Het is heel goed idee om op de buik tijdens fietsen te liggen, want buik spieren zijn in dit positie helemaal gebruikt:
https://lh5.googleusercontent.com/-eXGw3UQqa2o/TkaQLFQmPJI/AAAAAAAARNw/Q7dtKUnDwi4/s640/Prone%2520bike%2520effincy%2520%2528prone%2520bike%2520was%25202%2520kg%2520heavier%2529.jpg

TeJayLigFts op vr 15 mrt 2013 om 13:07

BUBS veteraan te koop. Ligfiets uit de vroege 50's en 'made in Holland'.

NoStress op ma 18 mrt 2013 om 11:37

Zowel de BUBS van Jan als de Knikkantelfiets van Thomas hebben hun baan doop gehad in Alkmaar. Beide voldeden ieder op hun eigen manier aan de verwachting. De fiets van Thomas, voorzien van bijzonder fraai 'wing' onderstuur, hing al vrij snel naar de 50 km/uur in de training. Snelle teamgenoot Jan-Marcel moest lossen...
Helaas net na de start voor de 4 km tijdrit kwam hij ten val met zware beschadiging aan de 'wings'. Jammer. Thomas maakt plannen voor een, minder kwetsbaar, bovenstuur. Daar gaan we meer van horen en zien. Een zeer fraaie verschijning op de baan.

Jan zijn BUBS is een ander verhaal.
Hij rijdt vrij makkelijk en voelt aan als een fiets die sneller wil. De besturing is erg direct. Spanning in het lichaam uit zich onmiddelijk in stuurbeweging.
Vreemd genoeg blijkt de Supermanhouding prima te doen met opgericht hoofd. Het zijn juist de armspieren die snel vermoeien en spanning opbouwen.
De 4 km reed hij uit. Het 45 minuten criterium was een uitputtingslag voor de armen. Hij moest pauzeren en stapte later uit de race.
Vooral in de bochten was het soms spannend. De inhalende Quest die mee deed, bezorgde hem een spectaculair spannend moment, die gelukkig goed afliep.
Het is nu zaak veel meters te maken en te wennen aan het stuurgedrag. Het is niet anders. De enige manier.
Er zijn enige plannen geopperd om het lichte sturen aan te pakken. Maar nu eerst veel praktijk ervaring op doen.
De fiets weegt maar iets van 8 kg. Het had lichter gekund, maar Jan koos bewust voor stijf- en stevigheid.
Dit smaakt naar meer en is uiterst beloftevol.....

corran op ma 18 mrt 2013 om 14:59

Hi Theo,

Ik ben benieuwd wat je hiermee bedoeld:

"de inhalende Quest die mee deed, bezorgde hem een spectaculair spannend moment"


Groeten

Corran

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.