Obstakels op het fietspad in de Fietsrouteplanner

Gepubliceerd op

Je kan met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond nu routes maken waarbij obstakels en hindernissen op het fietspad vermeden worden. Het was al eerder mogelijk om ze te bekijken, maar nu kunt je ze ook meenemen bij het berekenen van een route.

Het is al eerder aangekondigd: op initiatief van de NVHPV, de Nederlandse ligfietsvereniging, worden obstakels op het fietspad opgenomen in de database van de Fietsrouteplanner. De obstakels volgen de categoriën die eerder beschreven zijn (en hieronder voor de volledigheid herhaald worden).

Om een route te maken waarbij bepaalde typen hindernis vermeden wordt, moet je nu nog naar het ‘geavanceerd’ menu. Helemaal onderaan kan je dan de schuifjes voor je interesse in hindernissen op de gewenste waarde zetten. Naar rechts betekent een route die hindernissen opzoekt, naar links zorgt voor een route die hindernissen vermijdt. De eerste instelling lijkt me geschikt om hindernissen te tonen aan de verantwoordelijken. De laatste instelling lijkt me voor ligfietsers, tandem-rijder en velonauten meer geschikt.

Om een effectieve blokkade te krijgen moet je de schuifjes ver naar links zetten (laatste of een-na-laatste stand). En dan nog loop je het risico dat de door de blokkade geïntroduceerde omrijfactor te groot is. In dat geval krijg je alsnog een route langs een blokkade. Je zal dus nog steeds een route moete controleren door de obstakels ook zichtbaar te maken in de routeplanner. De gedachte hierachter is dat je met een standaard fiets wel langs deze blokkades kunt, maar wellicht moet afstappen. Met een velomobiel of een tandem ben je echter iets minder flexibel. Er wordt nog aan de planner gesleuteld, en de instellingen zullen nog wel wijzigen.

De planner kan natuurlijk alleen obstakels vermijden die bekend zijn. Als je vrijwilliger voor de Fietsrouteplanner wordt, dan kan je je steentje bijdragen door obstakels in de planner te zetten.

Achtergrond informatie over hindernissen

Regelmatig kom je op fietspaden kleine hindernissen tegen. Denk hierbij aan paaltjes, hekjes en andere maatregelen om de snelheid er uit te halen. Op een gewone stadsfiets of racefiets is dit vervelend, helemaal als je dit tegenkomt op je forensenroute. Er zijn echter ook fietsen met een afwijkende maat. Denk hierbij aan bakfietsen, tandems, ligfietsen, velomobielen en fietsen met een kinderkar. Voor deze fietsen kan een hekje een onoverkomelijk obstakel zijn. Binnen de bebouwde kom is dit vervelend, maar valt de vaak wel met een korte omweg een mouw aan te passen. In landelijk gebied kan de omweg vaak vele kilometers zijn. De infrastructuurcommissie heeft op de intercityfietser website een aardige collectie verzameld.

Het mag duidelijk zijn dat je van tevoren wilt weten waar je wel of niet langs kunt, zodat je een route krijgt die je ook daadwerkelijk kunt volgen. Daarvoor zijn drie types “POI” – point of interest – geïntroduceerd. In de standaardinstellingen worden deze hindernis POI’s genegeerd, in de geavanceerde instellingen kunnen de verschillende hindernissen geactiveerd worden. Dit is nu nog niet mogelijk, maar zal vanaf komende zomer wel mogelijk zijn.

Hindernissen waar je met een gewone fiets niet door kan

Denk hierbij aan trappen met fietsgoot of mul zand.
Dit zijn tevens wegen waar je niet door kan met lange en brede fietsen. Dit is dus de sterkste blokkade. Mul zand valt onder onverhard, maar ook enkele routes in het knooppuntennetwerk bestaan uit mul zand. Ook komen trappen met fietsgoot voor in knooppuntenroutes. Die wil je waarschijnlijk uitsluiten van alle routes.

Hindernissen waar je met een lange fiets niet door kan zonder af te stappen

Een lange fiets in dit verband is een tandem, een twee-wielige bakfiets, en veel modellen ligfietsen. Als hindernis moet je denken aan haarspeldbochten, hekjes en U-bocht constructies.

Hindernissen waar je met een brede fiets niet door kan zonder af te stappen

Als de vrije doorgang kleiner is dan 1 meter willen we dit POI op een weg geplakt hebben. De meeste kinderkarren zijn net iets smaller dan 90 cm, dus met deze breedte is het mogelijk om door te fietsen met de voorgestelde route. Ook de meeste driewielige fietsen inclusief velomobielen zullen hier doorheen passen, al zal het krap zijn voor klassieke bakfietsen.

Als hindernis moet je denken aan alle smalle doorgangen zoals paaltjes, smalle fietspaden, etc.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.